Hopp til hovedinnhold

Kunstnerforbundet 100 år

H.M. Dronning Sonja var til stede på en mottakelse i Oslo Rådhus i ettermiddag, der ordfører Fabian Stang var vertskap for markeringen av Kunstnerforbundets 100-årsjubileum. Dronningen fikk møte både nye og mer etablerte kunstnere.

14.01.2011

Omlag 150 gjester var til stede ved markeringen i dag, blant dem en rekke smykke- og billedkunstnere. Dronningen fikk anledning til å samtale med flere av våre etablerte billedkunstnere, i tillegg til å møte en gruppe av unge, nye kunstnere.

Kunstnerforbundet

Kunstnerforbundet ble etablert i desember 1910 og er landets eldste privateide galleri for samtidskunst. Datidens mest profilerte norske billedkunstnere sto bak etableringen: De ønsket et uavhengig galleri, fristilt fra de rådende institusjoner for kunstformidling i Oslo.

Kunstnerforbundet spilte en sentral formidlerrolle i modernismens gjennombrudd i Norge og ble en møteplass for alle som interesserte seg for kunst. De første årene kunne forbundet skilte med utstillinger med arbeider av store navn som Edvard Munch, Erik Werenskiold, Henrik Sørensen og Per Krogh.

Maleriutstillinger har dominert, men Kunstnerforbundet har også vært åpent for andre kunstneriske medier som grafikk, skulptur, kunsthåndverk, tekstil, smykker og keramikk.

I dag

I dag har Kunstnerforbundet 150 samtidskunstnere som aksjonærer. Galleriet representerer flere enn 400 kunstnere fra hele landet, hvorav 120 grafikere. Forbundet har et aktivt utstillingsprogram med mange separatutstillinger samt tre kollektive utstillinger årlig.

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook