Hopp til hovedinnhold

På øvelse med Sjøforsvaret

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen inspiserte i dag Sjøforsvarets øvelse NorTG 1 i farvannet utenfor Bergen. Kronprinsen fikk blant annet demonstrert Kystjegerkommandoens bordingslag og møtte veteraner fra Afghanistan.

03.02.2011

NotTG står for Norwegian Task Group og teller 25 årsverk. Oppdraget er å være et taktisk ledelsesapparat med kapasitet til å lede maritime operasjoner i inn- og utland.
 

Øvelsen

NorTG-staben leder øvelsen fra KV Andenes. Fregattene Otto Sverdrup og Helge Ingstad, samt korvettene Steil og Storm deltar i øvelsen sammen med fire minefartøy og U-båtene Ula og Utvær. Flere nederlandske fartøy vil også delta, i tillegg til sporadisk deltakelse fra tyske skip.

Øvelsen foregår for det meste vest av Bergen i ukene 5-7.
 

Tettpakket program

Kronprins Haakon hadde følge av generalinspektøren for Sjøforsvaret, kontreadmiral Haakon  Bruun-Hansen dagen gjennom. Kronprinsen ble overført med lettbåt til KV Andenes, der han mottok en rekke ulike briefer.  Det ble også holdt en strukturert lunsj om bord, der temaet var marinens aktivitet fremover.

Etter lunsj tok Kronprinsen plass på broen og overvar Kystjegerkommandoens bordingsøvelse av et nærliggende fartøy. Kronprinsen fikk også anledning til å møte Afghanistan-veteraner til samtale om deres erfaringer fra oppdraget der. 
 

- Det har vært spennende å se hvordan Sjøforsvaret øver, uttalte Kronprinsen etter øvelsen. - Dette er en mulighet til å få de forskjellige kapasitetene samlet, sånn at de får øvd opp mot hverandre. Det er en fin måte å gjøre det på. Og så fikk vi også se demonstrasjon av en bording, som er en relativt ny kapasitet. Det var fint å se hvordan de løser det oppdraget. Det kan jo bli aktuelt i flere sammenhenger i fremtiden, sa Kronprins Haakon.
 

Avslutningsvis ble Kronprins Haakon ført over til KNM Helge Instad der han fikk en innføring i fartøyets oppgaver og kapasiteter. Det ble også tid til en omvisning om bord, med korte briefer på bro, operasjonsrom og maskin.

 

Kronprins Haakon inspiserer Sjøforsvarets øvelse NorTG 1 i farvannet utenfor Bergen. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff)
Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook