Hopp til hovedinnhold

Samarbeid om helseprosjekter

Kronprinsparet og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim besøkte i dag landsbyen Ekumpoano ved kysten av Ghana, drøye to timers kjøretur fra hovedstaden Accra. Hensikten var å se på et av prosjektene Ghana samarbeider med UNICEF om.

13.04.2011

På torget i landsbyen ble de tatt i mot av høvdingen og representanter for de eldre.

Samarbeid om helseutfordringer

UNICEF støtter det ghanesiske helsevesenet i oppfølgingen av regjeringens "High Impact Rapid Delivery"-strategi for å nå FNs Tusenårsmål om reduksjon av barne- og mødredødelighet.

Kronprinsparet og ministeren møtte frivillige og sykepleiere som arbeider på den lokale helsestasjonen i området. Følget ble vist gjennom landsbyen og fikk se hvordan befolkningen sover utendørs under malariatelt når husene blir for varme. Dette er en rimelig og enkel måte å bekjempe malaria på.

Vandringen i landsbyen endte opp på stranden mot Atlanterhavet hvor lokale fiskere dro inn dagens fangst.

Besøk på helsestasjonen

Like utenfor landsbyen ligger helsestasjonen som bemannes av to sykepleiere og to frivillige. Oppgavene der er i hovedsak tilsyn med mor og barn, diagnostisering og medisinering av malaria, diaré og hoste. I tillegg tilbyr helsestasjonen hiv-testing og oppfølging. Pasienter med alvorligere sykdommer henvises videre i helsesystemet.

Kronprinsesse Mette-Marit fikk se hvordan de med enkle midler påviser hiv-smitte, og fikk en innføring i hvordan pasientene følges opp. Sammenliknet med andre afrikanske land er smitteraten for hiv/aids lav i Ghana. Omlag 2 % av befolkningen er smittet. Kvinnene er hardest rammet og utgjør ca 60 % av de smittede, og det har dessverre vært en økning i andelen gravide kvinner med hiv-smitte.

Kulturstudier i Brenu

Et norsk selskap driver et studiesenter i Brenu i samarbeid med Høgskolen i Oslo og Cape Coast universitetet. Studentene kommer hovedsakelig fra Skandinavia, og følger kurset Environmental Management. Ekskursjoner til steder der de kan se Ghanas miljøutfordringer i praksis, er en viktig del av pensumet. Opplegget gir norske studenter en fin mulighet til å lære om miljøforvaltning i Afrika.

Kronprinsparet fikk en omvisning på senteret og muligheten til å snakke med studenter, både fra Norge og Ghana.

Et mørkt kapittel

Om ettermiddagen besøkte Kronprinsparet og ministeren Elmina castle. Dette gamle fortet ble opprinnelig bygget av portugiserne i 1482, og ble tidlig et handelssentrum i Guineabukten. Slaver var en viktig handelsvare, og tusener ble tvangssendt fra Afrika via dette fortet. Dessverre spilte også Norge en rolle i denne handelen, noe Kronprins Haakon berørte i sin tale ved middagen i går kveld:

There are also historical relations between Ghana and Norway. A dark spot here is the Norwegian contribution to the Danish-Norwegian engagement in the slave trade from the 17th till the 19th century. It is estimated that 50 000 West African slaves were taken across the Atlantic on Danish-Norwegian ships.

Representanter for Ghanas kulturdepartement viste Kronprinsparet rundt på fortet. I dag står Elmina Castle på UNESCOs verdensarvliste, til minne om alle dem som ble berørt av slavehandelen og til advarsel om at noe slikt aldri må få skje igjen.

Mottakelse for nordmenn i Ghana

I kveld vil Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit være til stede på en mottakelse med norske bedrifter og nordmenn bosatt i Ghana. Generalkonsul Morten Gade vil være vert for mottakelsen.

 

 

Fakta

Fakta om Ghana

Hovedstad: Accra
Største byer: Accra og Kumasi

Størrelse: 238.537 km²
Befolkning 2011: ca 23,5 millioner
Offisielt språk: Engelsk

Styresett: Republikk
Statsoverhode 2011: President John Evans Atta Mills

Politiske og diplomatiske forbindelser mellom Norge og Ghana er svært gode, og styrkes nå gjennom etablering av norsk ambassade i Accra. Denne ventes å åpne i løpet av 2011.

Forbindelsene mellom Norge og Ghana er økende, spesielt siden Ghana er i ferd med å bli en olje- og gassnasjon. Norsk bilateral bistand domineres av Olje for Utvikling (OfU), og et titalls norske institusjoner er involvert i OfU-programmet. Ghanesiske myndigheter har også anmodet om samarbeid innen klima og ren energi.

Kilde: UD

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook