Hopp til hovedinnhold

Statsbesøk fra Luxembourg

Deres Kongelige Høyheter Storhertug Henri og Storhertuginne Maria Teresa av Luxembourg innledet sitt statsbesøk til Norge i dag. Deres Majesteter Kongen og Dronningen er vertskap for gjestene, som ble ønsket velkommen på Slottsplassen i formiddag.

30.05.2011

Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit var også til stede under den høytidelige velkomstseremonien, der begge lands nasjonalsanger ble avspilt og Storhertugen, ledsaget av Kong Harald, inspiserte æresgarden.

Storhertugparet møtte representanter for sivile og militære myndigheter, men tok seg også tid til å hilse på noen av skolebarna som var møtt fram for å se seremonien.

Minnet de falne

Kong Harald og Dronning Sonja ledsaget Storhertugparet til Akershus festning, der den tradisjonelle kransnedleggelsen fant sted. Storhertug Henri la ned krans på nasjonalmonumentet til minne over nordmenn som falt under 2. verdenskrig.

Deretter ledsaget Kong Harald Storhertugen til Statsministerens kontor, der Storhertug Henri møtte med Statsminister Stoltenberg. Storhertugen hadde også møte med Stortingspresident Dag Terje Andersen i dag.

Besøkte Sæterhytten

I ettermiddag besøkte Dronning Sonja og Storhertuginne Maria Teresa den nyrestaurerte Sæterhytten på Bygdøy. Sæterhytten er fra 1851, og ble opprinnelig bygget på en flåte der den gjorde tjeneste som badehus utenfor Oscarshall. I 1862 ble den bygget om og gjenoppført på Dronningberget på Bygdøy, hvor den ble benyttet som serveringssted fra 1870-tallet og helt fram til 1960-årene. Nå er Sæterhytten igjen tilgjengelig for publikum som søndagskafé på Folkemuseet.

Dronningen og Storhertuginnen fikk en omvisning i Sæterhytten, og barn fra Dissimilis underholdt.

Omvisning på Oscarshall

Fra Folkemuseet gikk turen videre til Oscarshall, som sto ferdig i 1852. En rekke norske kunstnere bidro under oppføringen, og i dag regnes lystslottet som et av våre viktigste nasjonalromantiske minnesmerker.

Kong Oscar II åpnet Oscarshall som museum allerede i 1881, og lystslottet er åpent for publikum også i våre dager. Etter en omfattende restaurering ble det gjenåpnet i 2009, og kan besøkes i sommerhalvåret.

Gallamiddag

I kveld holder Kong Harald og Dronning Sonja gallamiddag på Det kongelige slott til ære for Storhertug Henri og Storhertuginne Maria Teresa. Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit, Prinsesse Märtha Louise og Prinsesse Astrid, fru Ferner vil også være til stede.
 

Velkomstseremoni på Slottsplassen da Storhertug Henri og Storhertuginne Maria Teresa innledet sitt statsbesøk til Norge 30. mai 2011. (Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff).
Fakta

Fakta om Storhertugdømmet Luxembourg

Hovedstad: Luxembourg
Største by: Luxembourg

Størrelse: 2.586 km²
Befolkning 2011: 502 066
Offisielt språk: Luxembourgsk, fransk og tysk
Valuta: Euro

Styresett: Konstitusjonelt monarki
Statsoverhode 2011: Storhertug Henri

Det ble opprettet diplomatiske forbindelser mellom Norge og Luxembourg 15. april 1931. Kong Harald og Dronning Sonja avla statsbesøk i Luxembourg 18. - 19. april 1996.

Viktigste næringer: Bank- og finansvirksomhet
Eksport til Norge (2010): 507 mill NOK
Import fra Norge (2010): 173 mill NOK

Kilde: UD

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook