Hopp til hovedinnhold

Åpnet Nansenkonferansen

H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit åpnet mandag Nansenkonferansen om klimaendringer og folk på flukt med å sitere Fridtjof Nansen – mannen som har gitt navn til konferansen: ”Charity is practical politics.”

06.06.2011

Første verdenskrig ble et vendepunkt i livet til polfareren, oppdageren og diplomaten Fridtjof Nansen. Han engasjerte seg i situasjonen til krigsfanger og flyktninger og gjorde en stor innsats i hjelpearbeidet da det brøt ut hungersnød i Sovjetunionen i 1921. I 1922 ble han tildelt Nobels fredspris.

– There seems to be no doubt that climate change will affect the lives of millions. I hope the spirit of Nansen: honest, brave and with full force – will galvanize the global community to join forces and work together in the tasks ahead, sa Kronprinsessen i sin tale.

Nansenkonferansen

200 forskere, politikere og myndighetspersoner er samlet i Oslo for å fokusere på klimaendringer og de humanitære konsekvensene i form av tvungen migrasjon. Et viktig mål for konferansen er å etablere en felles forståelse av utfordringene knyttet til klimaflukt.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er vertskap for konferansen som varer fram til tirsdag.

Nansen-Amundsen-året 2011

Kronprinsesse Mette-Marit var også til stede da FNs høykommissær for flyktninger Antonio Guterres gjorde opp status for verdens flyktningsituasjon. I løpet av de to dagene som konferansen varer, skal deltakerne drøfte hva stater og organisasjoner kan gjøre for å forebygge flukt, i form av klimatilpasning, katastrofeberedskap og tidlig varsling, - og hvordan det humanitære systemet bedre kan møte utfordringene.

Nansenkonferansen arrangeres i anledning Nansen-Amundsen-året 2011, og den inngår også i Flyktningkonvensjonens 60-årsmarkering.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook