Hopp til hovedinnhold

Minnegudstjenester

Deres Majesteter Kongen og Dronningen deltok på minnegudstjenesten i Oslo Domkirke i dag. Samtidig var Kronprinsparet til stede ved minnegudstjenesten for de pårørende som fant sted i Norderhov kirke på Ringerike.

24.07.2011

De to minnegudstjenestene fant sted parallelt fra klokken 11:00 i formiddag.

Messe for sorg og håp

"Messe for sorg og håp" var tittelen på gudstjenesten i Oslo domkirke i dag. Messen markerte terrorangrepene fredag og var åpen for alle. Kongen og Dronningen deltok sammen med statsminister Jens Stoltenberg, AUF-leder Eskil Pedersen og andre representanter for det offisielle Norge i en fullsatt domkirke. Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn var også til stede.

Oslos biskop, Ole Christian Kvarme, forrettet under messen, og startet med å sitere dikteren Nordahl Grieg: "Vi er så få her i landet, hver fallen er bror og venn".

Også statsminister Stoltenberg la vekt på viktigheten av å stå sammen og støtte hverandre og de etterlatte i sin tale under gudstjenesten. Statsministeren siterte en av de unge som overlevde Utøya:
Om en mann kan vise så mye hat, tenk så mye kjærlighet vi alle kan vise sammen.

Minnegudstjeneste for de pårørende

Parallelt med høytideligheten i domkirken, ble det holdt minnegudstjeneste for de pårørende i Norderhov kirke på Ringerrike, ikke langt fra Utøya, i dag.

Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit deltok, sammen med blant annet utenriksminister Jonas Gahr Støre. Også Norderhov kirke var fullsatt i dag, og flere overlevnde fra Utøya var blant dem som var til stede.

Biskop Laila Riksaasen Dahl forrettet og utenriksminister Gahr Støre holdt minnetale under seremonien. Utenriksministeren grep også til Nordahl Grieg og siterte hans ord i Til ungdommen: Gå inn i din tid! Til de berørte sa han blant annet: En hel nasjon står hos dere, len dere på oss.

Lys og blomster

Oslo domkirke har blitt et viktig samlingspunkt for dem som vil vise sin sorg og respekt for de omkomne og deres etterlatte. Plassen utenfor kirken er full av blomster, flagg og lys, og i går var det lystenning i kirken. 

Dronning Sonja og Kronprinsfamilien besøkte domkirken i går og tente lys til minne om ofrene. Mange mennesker hadde kommet til kirken for å tenne lys eller legge blomster på plassen utenfor.

Åpne kirker og moskeer

Mange kirker og moskeer holder åpent i helgen, for alle som ønsker å samles - i stillhet eller til samtale om det som har skjedd. 
 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook