Hopp til hovedinnhold

Nasjonal minnemarkering

- Som nasjon skal vi ta denne tiden med oss i våre hjerter, i vår erfaring – og huske at vi er vekket til en ny bevissthet om hva som virkelig betyr noe for oss. Slik avsluttet Hans Majestet Kongen sin tale under minnemarkeringen i dag.

21.08.2011

Kongen benyttet også anledningen til å takke alle som har bistått i denne vanskelige tiden, og understreket behovet for fortsatt støtte til de pårørende etter hvert som hverdagen kommer og offentlighetens oppmerksomhet rettes andre steder.
(Les hele talen via pekeren til høyre).

DD.MM. Kongen og Dronningen, DD.KK.HH. Kronprinsen og Kronprinsessen, Prinsesse Märtha Louise, Ari Behn og Prinsesse Astrid, fru Ferner var alle til stede under markeringen. Våre naboland viste også sin støtte. H.K.H. Kronprinsesse Victoria av Sverige, H.K.H. Kronprins Frederik av Danmark, Islands president Ólafur Ragnar Grimsson og Finlands president Tarja Halonen var til stede, og det var også statsministrene fra de nordiske landene. Tidligere i dag la de ned blomster ved Domkirken.

Fullsatt Spektrum

Haddy N'jie var konferansier for et fullsatt Oslo Spektrum, og markeringen ble innledet av Susanne Sundfør som sang «Mitt lille land». Mange kjente artister bidro under seremonien, blant dem Leiv Ove Andsnes som spilte med Kringkastingsorkesteret, før Karpe Diem framførte sin «Tusen tegninger». DumDum Boys spilte «Tyven tyven» og A-ha, gjenforent for anledningen, framførte «Stay on these roads). Bjørn Eidsvåg sang «Eg ser», og Åge Alexandersen «Lys og varme».

Overlevende fortalte om hvordan opplevelsen har påvirket dem og hva som er viktig for dem - både i form av video og, som departementsråd Eva Hildrum, fra podiet i dag. Hun fortalte om den fryktelige dagen - men lovet også at de skulle bygge opp igjen kontorene og fortsette å arbeide for å styrke demokratiet.

Mellom de musikalske innslagene og møter med overlevende, ble det framført tekster. Aksel Hennie leste Lars Saabye Christensens tekst om 22. juli. Ane Dahl Torp leste "Tung tids tale" av Halldis Moren Vesaas, og danske Sofie Gråbøl leste "Hjertes termometer" av Klaus Rifbjerg.

Navnene til alle de 77 omkomne ble lest opp av Maria Bonnevie, Ane Dahl Torp, Ingrid Bolsø Berdal, Adil Kahn og Nicolai Cleve Broch, før Kringkastingsorkesteret framførte 2. sats fra Beethovens Symfoni nr. 7. Representanter for ulike religiøse retninger i Norge framførte et samlet budskap om nestekjærlighet.

Statsminister Jens Stoltenberg talte mot slutten av minnemarkeringen.
- I fellesskap knytter vi en ubrytelig lenke av omsorg, demokrati og trygghet. Det er vårt vern mot vold, sa statsministeren, som fikk stående applaus for sin tale.
 

Sissel Kyrkjebø og Kringkastingsorkesteret avsluttet minnemarkeringen med Nordahl Griegs «Til ungdommen».

 

H.M. Kongens tale ved den nasjonale minnemarkeringen for 22. juli 2011. Oslo Spektrum, 21. august 2011 (Foto: NRK (Stillbilde: Scanpix))

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook