Hopp til hovedinnhold

Anders Jahres kulturpris 2011

Hans Majestet Kongen var til stede da Anders Jahres kulturpris for 2011 ble delt ut i Universitetets aula i kveld. Billedhuggerne Kristian Blystad og Bård Breivik mottok prisen, som tildeles for fremragende innsats for norsk kulturliv.

08.09.2011

I prisutvalgets begrunnelse heter det blant annet:

"Gjennom en sterk forankring i håndverkstradisjonene, en stor og mangfoldig produksjon og viktige pedagogiske innsatser, har Kristian Blystad og Bård Breivik bidratt til å styrke og fornye billedhuggerkunsten i Norge. De har også stått sentralt i utviklingen av den tredimensjonale kunstens rolle i forhold til arkitektur og byrom.

Kristian Blystad og Bård Breivik er billedhuggere av internasjonalt format. De er nestorer på sine felt i Norden og kjent og anerkjent langt utover snevre kunstmiljøer."

Anders Jahres ærespris

Kulturformidleren, biografen og tidligere kulturminister Lars Roar Langslet ble tildelt Anders Jahres ærespris under arrangementet i Aulaen.

"Gjennom et langt liv på mange arenaer, har han gjort en stor samfunnsgjerning, og han er fremdeles ustoppelig aktiv og engasjert," heter det i begrunnelsen.

Prisen kom som en overraskelse på prismottakeren. Anders Jahres ærespris består av et diplom og 250.000 kroner.

Høytidelig utdeling

Overrekkelsen av prisene fant sted i Aulaen i kveld. En trompetfanfare av Arne Nordheim innledet programmet, som omfattet flere taler og musikalske innslag. Svein Olav Hoff holdt tale for prisvinnerne, før også Kristian Blystad og Bård Breivik selv talte.

Det musikalske ble ivaretatt av Pablo Sarasate (fiolin og klaver), Håvard Gimse (klaver) og Knut Reiersrud (gitar), Audun Erlien (bass) og David Wallumrød (keyboard).

Etter programmet, ble det også et møte mellom Hans Majestet Kongen og prisvinnerne.

Juniorvinnere

I samarbeid med Prisutvalget har Blystad og Breivik utpekt hver sin juniorprisvinner. Dette er de unge billedhuggerne Kristine Roald Sandøy og Signe Løvland Solberg, som hver mottar en pris på 100.000 kroner.

Prisutvalget består av Åse Kleveland (leder), Bentein Baardson, Øivin Fjeldstad, Svein Olav Hoff og Kjetil Trædal Thorsen.

Anders Jahres kulturpris

Anders Jahres Humanitære Stiftelse er etablert fra to gavebrev fra skipsreder Anders Jahre i 1966 og har sitt sete i Sandefjord. Stiftelsen deler ut midler til fastsatte formål, deriblant kulturprisen, som har vært delt ut siden 1990.

Kulturprisen skal være en æresbelønning til norske eller utenlandske personer eller institusjoner som har gjort en fremdragende innsats fortrinnsvis for norsk kulturliv.
 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook