Hopp til hovedinnhold

Forskningsdager

I morges besøkte Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen Universitetsplassen i Oslo, der Forskningsdagene 2011 åpner i dag. Festivalen viser fram forskning i praksis, og i år er det kjemi som er hovedtemaet.

23.09.2011

De aller fleste arrangementene under Forskningsdagene er gratis og åpne for alle. Publikum kan besøke utstillinger, demonstrasjoner, forskningstorg, debatter og foredrag, eksperimentshow og mye annet.

Målet er å skape begeistring og forståelse for forskning blant folk flest - og særlig blant barn og unge.

Rødt slim og rakettmotorer

Kronprins Haakon besøkte flere av bodene som er satt opp på Universitetsplassen. Alle fokuserer på kjemi, hver på sin måte, og demonstrasjoner og "prøv selv" er viktige prinsipper for formidlingen.

Hos Kjemisk institutt fikk Kronprinsen høre om nanoteknologi og selvrensende glass, mens skolemat og kjemi var temaet hos Norges forskningsråd.

Miniforskere er avgjørende for framtiden, og ved miniforskerbordet til Teknisk Museum finnes byggemateriell og verktøy til bruk for barn i alle aldre, som kanskje har lyst til å finne opp noe.

Å få lov å lage slim er en enkel og god inngang for å forklare barn hvordan kjemi er en grunnleggende byggesten i mange fag og forskningsdisipliner. Mange barn har laget slim i dag, og det gjorde også Kronprins Haakon.

Norsk Romsenter tar for seg drivstoff og energityper, og her her demonstrerer Nammo Raufoss hybridmotorer for oppskyting av romraketter. Det spesielle med disse, er at de kan slås av og på - i steden for å måtte brenne seg ut når de først er satt i gang. Kronprinsen fikk selv prøve å skru en hybridmotor av og på - hver gang med et kraftig smell, til stor begeistring for barna på rundt boden.
 

Nasjonal åpning

Tora Aasland - ministeren for forskning og høyere utdanning - foretar den nasjonale åpningen klokken 12.00. Hun kommer også til å dele ut Forskningsrådets pris for fremragende forskningsformidling, som i går til professor Karl Ove Moene. Prisen er på 250 000 kroner, og tildeles en forsker som har utmerket seg med levende og nyskapende kommunikasjon fra eget fagfelt.

Forskningsdagene arrangeres for 17. gang i år, og varer fra 23. september til 2. oktober. Det blir tilstelninger over hele landet, og lokale arrangementer finnes omtalt på Forskningsdagene.no.
 

Norges forskningsråd står bak festivalen, i samarbeid med universiteter, høgskoler, forskningsinstitutter, biblioteker, museer og næringsliv.
 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook