Besøk på Rena
Kronprinsparet ble møtt av pent høstvær og korpsmusikk da de besøkte forsvarskommunen Åmot i Hedmark i dag. Programmet omfattet alt fra kirkekonsert og sykkeltur til et besøk til Anne-Cath. Vestlys barndomshjem.
Kort tid etter ankomsten på Rena jernbanestasjon var Kronprinsparet til stede på en konsert i vakre Åmot kirke. Kirken ble bygd i 1901 i tømmer og er en av Åmots største turistattraksjoner.
Under konserten sang Åmot barnekor visen «Så er je lita» av Vidar Sandbeck. Den norske visesangeren ble født på Åsta i Åmot kommune i 1918. I tillegg underholdt elever fra den lokale skolen, fiolinister fra Åmot kulturskole og korene CorX og KoriÅmot i kirken.
«Kongebirken»
Mange forbinder Rena med starten på Birkebeinerrennet og Birkebeinerrittet som går fra Rena til Lillehammer hvert år.
I den anledning var det laget i stand et sykkelritt hvor Kronprinsparet deltok sammen med 50 elever fra 5. klasse på Rena barneskole. H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit var først i løypa fra start Åmot kirke til målgang ved Rena Syd.
Birkebeinerrittet ble for første gang arrangert i 1993, mens skirennet ble innstiftet i 1932 til minne om birkebeinerne Torstein Skjelva og Skjevald Skrukka som fraktet den 2 år gamle kongssønnen Håkon Håkonsson i sikkerhet over fjellet i 1205.
Forsvarskommune
Kronprinsparet fikk en orientering om lokalhistorien og det sivilt-militære samarbeidet på stedet av de to tidligere ordførerne i Åmot, Åse Grønlien Østmo og Ole Gustav Narud. Orienteringen fant sted der hvor den nedlagte hjørnesteinsbedriften Rena kartonfabrikk tidligere stod. Papir- og kartongproduksjonen på Rena ble lagt ned i 1998.
Et år før hjørnesteinsbedriften måtte legge ned, ble Rena leir åpnet. Militærleiren er en av de største leirene i Norden med om lag 2000 soldater.
Fra et feltkjøkken ble det servert elghakk til lunsj. Forsvarsminister Grethe Faremo var også til stede på lunsjen. Senere samme dag fikk Kronprinsparet samtale med forsvarsfamilier og høre mer om arbeidet som gjøres for å ivareta de som er hjemme når en i familien er på utenlandsoppdrag.
Hele Norges mormor
Anne-Cath. Vestly er en av de største barnebokforfatterne våre. Hun ble født på Rena i 1920 og er kjent for bøker som Ole Aleksander Filibom-bom-bom, Mormor og de åtte ungene, Lillebror og Knerten, Aurora og Guro.
Dagen omfattet også et besøk til barndomshjemmet til forfatteren med den varme og snille fortellerstemmen. Utenfor det gule huset ble Kronprinsparet og følget møtt av et skuespill om nettopp mormor og de åtte ungene.
Anne-Catharina Vestly døde i 2008, 88 år gammel.
Nobelprosjektet
Helt siden 2001 har elever og lærere fra Åmot ungdomsskole reist til Oslo i desember og jobbet som journalister under den årlige utdelingen av Nobels fredspris. Bakgrunnen er at skolen siden 1999 har hatt redaktøransvaret for nettavisen Ungdomsavisen i desember hvert år.
De unge journalistspirene har også tiltrukket seg internasjonal oppmerksomhet. Lærere og elever fortalte Kronprinsparet om erfaringer fra tidligere år i Storsalen på Åmot kulturhus.
Skogkommune
Ved avreise på Rena stasjon overrakte ordfører Espen André Kristiansen en liten gran fra Åmot og luer fra Rena i gaver til Kronprinsparet. Kommunen ligger i et av Norges mest vidstrakte skog- og fjellområde og har i overkant av 4000 innbyggere.
Under besøket i Åmot ble Kronprinsparet ledsaget av ordfører i tillegg til fylkesmann Sylvia Brustad og politimester Tormod Bakke.
I august i år besøkte Kronprinsparet kommunene Folldal og Stor-Elvdal under sitt fylkesbesøk til Hedmark.
Aktuelle saker
Gardens kirkeparade i Oslo domkirke
Hans Majestet Kongens Gardes kirkeparade er en årlig førjulstradisjon for ansatte, offiserer og vernepliktige i Garden. Hans Majestet Kongen og Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen var til stede ved den høytidelige gudstjenesten i en fullsatt domkirke.
Solidaritetsmarkering i Oslo domkirke
I anledning FNs internasjonale solidaritetsdag for det palestinske folk inviterte Oslo domkirke til en solidaritetsmarkering. Hans Majestet Kongen og Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen var til stede.