Hopp til hovedinnhold

Stiller ut grafikk

H.M. Dronning Sonja vil være til stede når utstillingen "Under stor press" åpner i morgen. H.M. Kong Harald, H.M. Dronning Silvia og H.K.H. Kronprins Haakon vil også være til stede på vernissagen, der Dronningens egne arbeider er blant kunstverkene som stilles ut.

09.11.2011

Jubileumsutstillingen «Under stor press – Mästergrafik från Ateljé Larsen» finner sted ved Dunkers Kulturhus i Helsingborg i Sverige. Ateljé Larsen ble startet i Helsingborg for 40 år siden og har utviklet seg til å bli et av verdens fremste trykkerier for samtidskunst.

Mannen bak atelieet, trykkeren Ole Larsen, håper utstillingen skal åpne publikums øyne for hva grafikk er i dag.

Internasjonal grafikkmønstring

Utstillingen ønsker å vise fram grafikken som eget uttrykk og hvilke muligheter grafikk-begrepet rommer. Det er første gang en så stor utstilling med ny grafikk vises i Sverige - hele 1000 arbeider av 80 internasjonalt kjente kunstnere deltar.

Dronning Sonja stiller ut egne bilder sammen med kunstnerne Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl. Andre norske kunstnere som stiller ut er Bjørg Thorhallsdottir, Charlotte Thiis-Evensen, Kjell Erik Killi Olsen, Magne Furuholmen, Olav Christopher Jensen, Patrick Huse, Thorbjørn Sørensen og Vibeke Slyngstad. Alle kunstnerne har et samarbeid med Ateljé Larsen.

Det er den svenske kulturministeren Lena Adelsohn Liljeroth åpner utstillingen.

Tre reiser – tre landskap

Dronning Sonja har samarbeidet med Kjell Nupen, Ørnulf Opdahl og Ole Larsen om kunstprosjektet «Tre reiser – tre landskap». Resultatet er en mappe med 24 originale kobber- og polymertrykk, 8 trykk fra hver av de tre kunstnerne, signert og nummerert i 50 eksemplarer.

Dronningens kunstverk er basert på fotografier fra en reise til Svalbard i 2006. Det er første gang arbeidene blir vist offentlig når de nå presenteres i Dunkers Kulturhus.

Kunststipend

Formålet med samarbeidsprosjektet er å skaffe grunnkapital til H.M. Dronning Sonjas kunstnerstipend. Stiftelsen ble etablert 14. januar 2011, og har til formål å skape interesse for - og stimulere til utvikling av - papirbasert kunst.

Stipendet deles ut første gang i 2012.

Jubileumsmiddag

I kveld vil Dronning Sonja og Kronprins Haakon vil være til stede når Helsingborg by er vertskap for en offisiell middag for kunstnerne.
 

Dronning Sonja om utstillingen "Under stor press" og hennes egen grafikk, som er blant kunstverkene som stilles ut. Sammen med Kjell Nupen, Ørnulf Opdahl og Ole Larsen i Atelje Larsen (Foto: Gorm Kallestad / ScanpixNTB, Stills: Atelje Larsen, Klipp: Det kongelige hoff)

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook