Hopp til hovedinnhold

UNDP-forelesning i Warszawa

H.K.H Kronprinsen holdt i formiddag en Kapuscinski-forelesning om FNs tusenårsmål ved univeristetet i Warszawa. Kronprinsen er i Polen som goodwillambassadør for FNs utviklingsprogram, UNDP.
08.12.2011

Målet med foredraget var å gi studentene en status på hvordan verden ligger an i forhold til å oppfylle FNs tusenårsmål. Dette har lenge vært et viktig anliggende for Kronprinsen, som takket ja til å være goodwillambassadør for utviklingsprogrammet i 2003.
 

Gjorde opp status

Nylig var Kronprinsen i Nepal med UNDPs leder Helen Clark. Deler av foredraget handlet derfor om Nepals gode resultater i arbeidet med tusenårsmålene. Blant annet er barnedødeligheten betydelig redusert, og færre kvinner dør i barselseng. Men, Kronprinsen gjorde også studentene oppmerksomme på at det er stor usikkerhet knyttet til mål nummer syv: En utvikling som er bærekraftig for miljøet.
 

Økt og langsiktig innsats

Kronprins Haakon har besøkt flere land for UNDP. I Botswana, Tanzania, Kambodsja, Sierra Leone, Guatemala, Burundi og Mongolia har Kronprinsen sett og diskutert lokale forhold og de endringer som må til for å nå tusenårsmålene.

UNDP arbeider langsiktig og prøver å finne lokale løsninger på globale og nasjonale problemer. Det er også en viktig del av arbeidet å legge til rette for å utveksle erfaringer og kunnskap fra hele verden - vel vitende om at varig og bærekraftig utvikling tar tid. I forelesningen oppfordret Kronprinsen til økt innsats for å nå målene.
 

Retningen er riktig – men farten for liten

Så langt i prosessen konkluderer UNDP at det går framover. Utviklingen mot tusenårsmålene er positiv, men det går for sakte. Dersom verden skal nå målene innen 2015 er det en forutsetning at både rike og fattige land følger opp som avtalt:

  • At utviklingslandene satser på godt styresett, bekjempelse av korrupsjon og investeringer i utdanning og helse for befolkningen.
  • At de rike landene støtter utviklingslandene med mer og bedre bistand, sletting av gjeld, mer rettferdige handelsregler og deling av ny teknologi.
     

Kapuscinski- forelesningene

Kapuscinski Forelesningene er en serie forelesninger om utvikling. De er oppkalt etter den polske skribenten Ryszard Kapuscinski som dekket utviklingslandenes situasjon som journalist. Forelesningene organiseres i samarbeid mellom EU, UNDP , ulike universiteter og tenketanker.
 

Fakta

FNs tusenårsmål

I 2000 ble verdens land enige om felles mål for det globale arbeidet mot fattigdom. Åtte konkrete mål ble formulert.

Det overordnede målet – tusenårsmål nr. 1 – var å utrydde ekstrem fattigdom og sult. Delmålet satte et tall for målet, nemlig at man skulle halvere andelen mennesker som lever for under én dollar om dagen, fra 1990 til 2015.

De åtte tusenårsmålene var:

  1. Utrydde ekstrem fattigdom og sult
  2. Sikre grunnskoleutdanning til alle
  3. Styrke kvinners stilling
  4. Redusere barnedødeligheten
  5. Redusere svangerskapsrelatert dødelighet
  6. Stoppe spredning av hiv/aids, malaria og andre dødelige sykdommer
  7. Sikre miljømessig bærekraftig utvikling
  8. Bygge et globalt partnerskap for utvikling

Ved utløpet av 2015 var det oppnådd vesentlige framskritt på alle åtte områder, og verdenssamfunnet ble enige om 17 nye mål: Bærekraftsmålene. 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook