Hopp til hovedinnhold

Kirkemusikkfestivalen åpnet

H.K.H Kronprinsessen var i kveld til stede under åpningen av Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival. Kronprinsessen er beskytter for festivalen, som i år har pasjonen og pasjonsmusikken som tema.

09.03.2012

Det var Matteuspasjonen av Bach som fylte Oslo Domkirke i kveld, og med dermed åpnet musikkfestivalen. I år inviterer festivalen til et dypdykk i pasjonen og pasjonsmusikken - fremført av internasjonale utøvere i verdensklasse. Som musikalsk form har pasjonsmusikken røtter tilbake til middelalderen og er knyttet til Jesu lidelseshistorie og påskehøytiden.

Med Bach som rammeverk

Johan Sebastian Bachs to storslagne pasjoner, Matteuspasjonen og Johannespasjonen, dammer rammen om årets festival og blir framført av det som omtales som et stjernelag av solister og ensembler - blant dem kontratenoren Andreas Scholl, Nederlandske Kamerkoor og Kølner Kammerchor, solist og dirigent Christoph Prégardien og Peter Neumann.

Bach for barn

I løpet av festivalen kan også barna få vite mer om Bach. En egen familieforestilling spør Hvem var Johann Sebastian Bach? Denne frodige mannen som hadde så mange parykker, spiste så mange kaker og hadde så mange barn?

Dette er bare en av flere poster for barna i festivalprogrammet (tilgjengelig via lenken til høyre).

Internasjonalt anerkjent formidler og videreutvikler

Festivalen feiret 10-årsjubileum i 2010 og så langt har mer enn 150.000 publikummere fått oppleve det festivalen har å by på. Festivalen arbeider hele tiden med prosjekter som videreutvikler kirkemusikksjangeren og har høstet stor internasjonal oppmerksomhet for arbeidet med å synligjøre samtidsmusikken.

Hele 9000 utøverne har vært med å skape festivalen gjennom årene - mange av dem godt anerkjent internasjonalt.

Nye norske verk

Norske kor og ensembler har en bred plass i festivalens program, som også omfatter en rekke nye, norske verk. Fra kirkemusikkomponisten Trond Kverno kommer en Lukaspasjon skrevet spesielt for Oslo Domkor. Pianist, komponist og forfatter Ketil Bjørnstad er invitert til å skrive et pasjonsoratorium av i dag, og fra Domkirken i Fredrikstad kommer Frank Nordenstens Concerto No 3 skrevet for kor, orgel og blåseensemble.

Ragnhild Berstads Requiem - Underveis vil bli fremført på instrumenter av glass spesielt utviklet til verket. Konserten ledes av Grete Pedersen og fremføres av Det Norske Solistkor. Fra Finnskogen kommer det nye verket Sammas - Himmelsøyle - av folkemusikeren og komponisten Sinikka Langeland, framført i samarbeid med blant annet Trio Mediæval.

 
Festivalen varer fram til 18. mars.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook