Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Møre og Romsdal: Tale i Geiranger

H.K.H. Kronprinsens tale i Geiranger, Stranda kommune, under Kronprinsparets fylkestur til Møre og Romsdal, mai 2012.

Fylkesmann
Ordfører
Kjære alle sammen,

Tusen takk til fylkesmannen, ordføreren – og til dere som bidrar til programmet her idag.

Kjære alle sammen,
For mennesker over hele verden er bildet av Geirangerfjorden selve bildet på Norge. Når vi skal vise frem det vakreste vi har, viser vi frem deres kommune. Innseilingen til Geiranger er noe av det mest overveldende som finnes – noe man ikke glemmer. Hundretusener av cruiseturister tar med seg bilder hjem herfra hvert år.

Selv har jeg gode, sterke minner fra Silver Cruise i 1993, da foreldrene mine feiret sølvbryllupet sitt ved å seile Vestlandet med Kongeskipet fullt av europeiske kongelige gjester. Og Dronningen må – som dere vet – vende tilbake med tette, jevne mellomrom. I 2006 hadde hun gleden av å markere at Geirangerfjorden hadde fått status som verdensarv.

I dag har Kronprinsessen og jeg har hatt en uforglemmelig opplevelse under innseilingen. Vi er veldig glade for å være her, og for å starte fylkesturen vår i Møre og Romsdal nettopp i Geiranger.

Denne måneden gikk en norsk hjemmeside til topps i det som kalles internettets Oscar, Webby Awards. Nettsiden konkurrerte ut tusenvis av innsendte bidrag fra hele verden. Mange av dere er kanskje klar over det – men hjemmesiden det er snakk om, er altså Innovasjon Norges reiselivsnettportal Visit Norway – som fikk prisen for sin interaktive 360 graders roterende bildepresentasjon av Geiranger. Gratulerer!

Skjønnheten har ofte en bakside – og også her i Stranda kommune er det en pris å betale for å leve i vakre naturomgivelser.
Mange av dere har trusselen om fjellskred fra Åkneset bokstavelig talt hengende over dere. Samtidig må det være betryggende å vite at området i dag har verdens mest utbygde beredskapsregime for sikring og overvåkning av skredområder. Det er veldig bra og viktig at det er investert så mye i innbyggernes trygghet – så mennesker kan bli boende der de hører hjemme, midt i denne dramatiske naturen som har preget liv og hverdag i generasjoner.

Det er sagt mye om sunnmøringen. Blant annet dette – at om du gir en fyrstikkeske til en sunnmøring, tar det ikke lang tid før den blir til en møbelfabrikk.
På denne reisen gleder vi oss til å bli bedre kjent med det imponerende næringslivet og industrien i fylket. Stranda kommune har markert seg nasjonalt som et matsentrum. I tillegg til den kjente pizza Grandiosa er det etablert sterke merkevarer innen både spekemat og sjømat. Dette bidrar til økt konkurranse – og økt kvalitet.

Som noen av dere kanskje vet, er skikjøring viktig for meg. Jeg har skjønt at det er veldig bra muligheter her på Strandafjellet – rett og slett et eldorado for frikjøring. Jeg må nok komme tilbake vintertid for å teste ut forholdene.

Til slutt vil Kronprinsessen og jeg få takke alle dere som har møtt frem for å være sammen med oss her i dag. Vi gleder oss til å høre mer om Geiranger, og til å bli bedre kjent med Møre og Romsdal i dagene som kommer.

 

24.05.2012

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook