Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Møre og Romsdal: Tale i Hareid

H.K.H. Kronprinsens tale i Hareid kommune under Kronprinsparets fylkestur til Møre og Romsdal, mai 2012.

Fylkesmann,
Ordfører
Kjære alle sammen,

Tusen takk for den fine velkomsten.

Jeg har fått høre at over èn million mennesker årlig reiser til og fra Hareid med ferje – og at tallet er økende. Det sier noe om hvor sentralt kommunen er plassert i hjertet av Sunnmøre, og ikke minst om hvilke muligheter som finnes i Hareid.

Hareid har de siste 30 årene blitt en av regionens viktigste industrikommuner, med stort mangfold: Møbelindustri, fiskeforedling, maritim skipsindustri, tre- og byggevareindustri, betongindustri, varehandel og transport er bare noen eksempler.

Samtidig har dere grunn til å være stolte av Hareids fiske- og fangsttradisjoner. Senere i dag skal vi besøke Ishavsmuseet i Brandal. Vi gleder oss til å lære mer om bygda som allerede i 1898 sendte den første selfangstskuta på ekspedisjon til ishavet. Opptil 75 ishavsskuter seilte fra Vestlandet hvert år, de fleste nettopp fra Hareid.

Selfangst var et farefullt yrke, ofte med livet som innsats. Svært mange av skutene forliste før eller siden på vei til fangstfeltene. Som det blir sagt: Det var skuter av tre – med mannskap av jern. Det blir spennende å treffe noen av veteranene og høre mer om opplevelsene og prøvelsene deres i ishavet.

Allerede i 1862 innførte sangeren og multikunstneren Rasofiel Rise den flerstemte korsangen i Hareid. Dette var nytt og radikalt den gangen, og jeg har blitt fortalt at det i nabobygden ble snakket med misnøye om hareidsdølene som hadde begynt å synge «grovt» i gudstjenesten. Basstemme hørte ikke kirken til, mente man.

På grunn av tonekunstneren Rise og sangtradisjonene som har holdt seg levende i 150 år, blir Hareid gjerne kalt «korsangens vugge i Norge».

Det er et rykte Hareid lever opp til også i dag. I en kommune med bare 5.000 innbyggere er det imponerende at dere hvert eneste år arrangerer «Hareidsstemna» i nesten to uker til ende – og der betydelige deler av programmet utgjøres av lokale utøvere i alle aldre.

Hareid kan vise til hele ti forskjellige kor, en rekke korps og eget barnestrykeorkester, «Ytre Strøk», i samarbeid med nabokommunene.

Det var veldig hyggelig at så mange har møtt opp for å være sammen med oss her i dag. Nå gleder vi oss veldig til å få en smakebit på hva sang- og musikklivet i Hareid kan by på.

Takk

 

24.05.2012

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook