Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Møre og Romsdal: Tale i Fosnavåg

H.K.H. Kronprinsessens tale i Fosnavåg i Herøy kommune under Kronprinsparets fylkestur til Møre og Romsdal, mai 2012.

Fylkesmann
Ordfører
Kjære alle sammen,

Etter en utrolig fin morgen-innseiling med Kongeskipet er det veldig hyggelig å komme hit til Norges beste næringsby – Fosnavåg. Vi har lagt merke til alt dere får til her i Herøy. Nå gleder vi oss til å lære mer om dette som er en viktig maritim klynge.

Det er tre ting jeg har lyst til å løfte frem om Herøy her i dag. Det er: Betydningen av stimulerende konkurranse, satsing på ung arbeidskraft og til slutt: Bærekraftig ressursforvaltning.

I vedtektene til Fosnavåg shippingklubb står det at «vi skal samarbeide når det er rett, og vi skal konkurrere når det er rett». Så enkelt og genialt. Åpenbart fungerer dette også i praksis. På et så lite sted med så mange konkurrerende virksomheter skulle man kanskje tro at det er vanskelig for den enkelte å hevde seg. Men her har Fosnavåg bevist at det er motsatt: Der det er en kultur for innovasjon og nyskaping, blir dette en oppadgående spiral.

På sitt beste, blir samarbeid og konkurranse to sider av samme sak, i et inspirerende og utfordrende miljø. Det er akkurat slike næringsklynger vi trenger flere av både i Norge og internasjonalt. Jeg ser jeg fram til å høre mer om dette når vi besøker Havila House senere i dag.

I Norges Rederiforbunds ferske rapport «Maritim nyskaping» blir ett eksempel fra Herøy trukket frem: Dykkerfartøyet Seven Havila er det første i verden som gjør det mulig for hele åtte dykkere å arbeide på havbunnen samtidig. I 2011 mottok fartøyet den prestisjetunge Support Vessel of the Year i London.

Mange steder i Norge sliter med fraflytting. Et spesielt kritisk punkt er når de unge reiser ut for å studere. Hele 70 prosent kommer ikke tilbake til hjemstedet sitt for å slå seg ned der. Også her vet jeg at Herøy tenker nytt – og at kommunen jobber målrettet for å friste unge tilbake til hjembygda etter fullført studium. At studenter som er hjemme på juleferie blir invitert på romjulsseminar om hjemkommunenes spennende muligheter, er tegn på en offensiv satsing på unge.

Som mange norske kystkommuner har også folket i Herøy til alle tider levd av havet. Bærekraftig forvaltning av havressursene blir stadig viktigere å ta på alvor – både innenfor fiskeri og offshore. Innen supply-industrien her i Fosnavåg vet jeg at integrering av miljøaspektet stadig blir sterkere. Norge – som er så rikt på ressurser – har også et stort ansvar i å forvalte disse ressursene klokt og bærekraftig. Derfor blir det spennende å besøke Runde Miljøsenter og høre om arbeidet de gjør der.

I tillegg til å være både nasjonalt og internasjonalt anerkjent for sin miljøforskning og fremme av bærekraftig teknologi innen fiske, fangst og energiproduksjon, forstår jeg at senteret samarbeider nært og godt med lokalt næringsliv om utvikling av miljøvennlig teknologi.

På mange måter er Fosnavåg en verdensby med 3500 innbyggere. Jeg ønsker dere alt godt og lykke til videre med det spennende arbeidet deres!

Takk.

 

25.05.2012

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook