Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Møre og Romsdal: Tale i Brattvåg

H.K.H. Kronprinsens tale i Brattvåg i Haram kommune under Kronprinsparets fylkestur i Møre og Romsdal, mai 2012.

Fylkesmann
Ordfører
Kjære alle sammen,

Tusen takk for varm velkomst her i Haram.

Jeg vet at Brattvåg feiret 100-årsjubileum i fjor, med stor fest. Dessverre hadde ikke Kronprinsessen og jeg anledning til å være til stede under feiringen. Desto hyggeligere er det at vi får være med på den flotte folkefesten her i dag.

Det er rart å tenke på at før 1911 fantes det ingenting annet enn lyng, einer og nakne svaberg her vi står nå. Da slo tre driftige karer fra nabobygda seg ned her, og allerede i 1912 ble den første industrivirksomheten i Brattvåg etablert. Siden den gang har Brattvåg vært et sted folk har flyttet til for å skape seg en fremtid.

I dag kan Haram skryte av en maritim industri som leverer skipsdesign og -utstyr i verdensklasse. Vi har nettopp besøkt Rolls Royce sin fabrikk her i Brattvåg. Der fikk vi blant annet høre at hele 30.000 skip i verden seiler med utstyr fra Rolls-Royce om bord, og at store deler av dette er utviklet og produsert i Norge.

Dere har grunn til å være stolte av det maritime miljøet i Haram, som utgjør mye av grunnlaget for bosettingen og aktiviteten i kommunen.

Bygdefolket i Haram har blitt beskrevet slik: «En lagspillende globetrotter, med hjemlengsel til skodda, og alltid like blid, for hun og han bærer sola i lomma.»

Med utgangspunkt i denne positive livsholdningen og samspillet mellom det globale og det lokale, oppstår ideer og skaperkraft.

Det er like naturlig at bedriftene i Haram rekrutterer fra ulike verdenshjørner, som at lokale ansatte reiser ut på oppdrag. Den internasjonale integrasjonen preger hele den lokale samfunnsutviklingen.

Haram kommune satser aktivt på god inkludering og integrering for alle nye innbyggere. Jeg vet at kommunen har utviklet et pilotprosjekt som handler om å kombinere aktiviteter i lokalsamfunnet med praktisk språkopplæring, lokal samfunnskunnskap og tiltak for inkludering. Resultatene er gode – og de aller fleste som har kommet hit er i ordinær jobb. Dette tror jeg kan være til inspirasjon for andre kommuner.

I Haram bor det mennesker med mer enn 60 ulike nasjonaliteter. Kommunen utgjør et internasjonalt fellesskap med stort mangfold. Vi har fått oppleve litt av dette mangfoldet i miljøgata her i dag, og det har vært utrolig flott.

Vi gleder oss til å nyte mer av vakre Brattvåg – og til resten av fylkesturen.

Takk.

 

25.05.2012

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook