Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Møre og Romsdal: Tale i Molde

H.K.H. Kronprinsens tale i Molde under Kronprinsparets fylkestur i Møre og Romsdal, mai 2012.

Fylkesmann
Ordfører
Kjære alle sammen,

Takk for den flotte velkomsten Kronprinsessen og jeg har fått i Rosenes by.

Det er ikke mulig å besøke Molde uten å nevne idrett generelt og fotball spesielt. Kanskje er det litt sent å gratulere med seriemesterskapet i 2011, men siden Molde fotballklubb fremdeles kan smykke seg med tittelen «regjerende seriemester» gjør jeg det likevel. Molde er imidlertid langt mer enn toppidrett. Jeg vet at halvparten av alle innbyggerne i Molde er medlem i ett av byens 60 idrettslag. Det vitner om et idrettsmiljø med enorm bredde.

Vi har mye å lære av idretten, blant annet det å heie hverandre frem. Ved å gjøre hverandre gode, styrker vi fellesskapet og den enkelte.

På fotballbanen eller i idrettshallen er vi likeverdige enten vi taper eller vinner, enten premien er en gullmedalje, en svømmeknapp eller et oppmuntrende klapp på skulderen.

Disse verdiene tror jeg er noe av det viktigste vi kan bygge samfunnet vårt på, og det har dere virkelig skjønt her i Molde.

Jazzbyen Molde er en sterk merkevare, kjent langt utenfor Norges grenser. Hvert eneste år siden 1961 har dere klart å tiltrekke det ypperste av jazzartister fra inn- og utland. Med det flotte, nye kulturhuset «Plassen» har Moldejazz – og fire andre viktige kulturinstitusjoner i byen – fått en verdig storstue. Gratulerer med det.

Moldejazz er mer enn en kulturbegivenhet. Det er også et reiselivsprodukt med store ringvirkninger for hele regionen. I april i år ble Moldejazz tildelt årets reiselivspris i Møre og Romsdal, og i juryens begrunnelse het det blant annet: «Moldejazz er ikke bare kreativ og nyskapende, men har en tydelig miljøprofil «Grønn mat til blå toner» samt et enormt frivilligapparat som imponerer. Alt dette bidrar til å presentere Møre og Romsdal på en sympatisk måte.»

Kronprinsessen og jeg gleder oss til resten av besøket her i Molde. Vi skal lære mer om hvordan Veksthuset, med gode resultater, driver tverrfaglig behandling av rusavhengige med fokus på ansvarliggjøring, bevisstgjøring, mestring og selvrespekt.

Og vi skal besøke 100-årsjubilanten Brunvoll. De har blant annet produsert propeller til Kongeskipet. Som «kjerringa mot strømmen» har Brunvoll de siste årene bygget opp en moderne produksjonsenhet her i Molde og vist at det er fullt mulig å drive en lønnsom teknologibedrift med all produksjon lokalt mot et internasjonalt marked.

Men aller først ser vi frem til en smakebit på hva det levende musikkmiljøet i Molde har å by på, representert ved de unge musikerne i gruppa «Downwelling». Jeg vet at de allerede har rukket å opptre på hele seks jazzfestivaler her i Molde!

Takk

 

26.05.2012

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook