Hopp til hovedinnhold

Aksept 25 år: Gratulasjonstale

H.K.H. Kronprinsessens tale ved markeringen av Aksepts 25-årsjubileum, 12. juni 2012.

Kjære alle sammen,
Gratulerer med dagen!

Som mange av dere vet, har Aksept vært et utrolig viktig sted for meg i mange år. Mye av det jeg har lært om hiv og aids – og som jeg har med meg i det internasjonale arbeidet mitt – har jeg lært gjennom mennesker jeg har møtt og snakket med her på Aksept. Det er bare mennesker – ikke statistikk – som kan formidle noe sant om det å være menneske i all sin sårbarhet, i all sin fortvilelse, i all sin styrke, med alle sine muligheter.

Det at Aksept fyller 25 år sier noe om hvor tidlig Kirkens Bymisjon var ute med arbeidet sitt med mennesker som ble berørt av det nye og ukjente viruset. Bildet av hiv og aids har forandret seg enormt gjennom disse årene. Det er ikke lenger noen dødsdom å få en hiv-diagnose. Hiv er i dag – i vår del av verden – noe man lever med, ikke dør av.

Samtidig vet jeg hvor vanskelig det fremdeles er å leve med hiv også i Norge. Vi har ikke kommet så langt som vi hadde ønsket med å bekjempe stigmatisering og fordommer. Kunnskap og åpenhet er fremdeles mangelvare. Samtidig blir jeg bekymret for de høye tallene. 269 nysmittede i 2011. Det er 269 for mange. Årsaken er sammensatt, men vi alle må ta innover oss at vi har ansvar både for vårt eget liv – og for dem som står oss nær.

Aksept er så mye mer enn et senter. Det er et hjem, et sted for felleskap, frihet og forståelse. Her kan man få komme og være seg selv uavhengig av en diagnose eller en rolle – og bli sett for det mennesket man er.

Ingen er bare det vi ser.

Takk for at også jeg får komme til Aksept som den jeg er.

Gratulerer med dagen.

 

12.06.2012

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Kronprinsesse Mette-Marits tale under Aksepts 25-årsjubileum. (Stillfoto: Fredrik Varfjell, NTB Scanpix / Foto: Det kongelige hoff)
Relaterte lenker