Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Vestfold: Tale i Tønsberg

H.M. Kongens tale i Tønsberg under Kongeparets fylkestur til Vestfold 19. - 21. juni 2012.

Fylkesmann, ordfører, kjære alle sammen!

Tønsberg er sommer og folkeliv, sjø og båtliv, historie og vikingtid. Og som den britiske forfatteren Mary Wollstonecraft skrev i en reiseskildring fra 1795: Tønsberg er “det sentrale sted i den beste del av landet.” Dagens besøk i Tønsberg har vist oss alt dette.

Det var en stor opplevelse å seile inn til byen i dag - fulgt av alle småbåtene – og se alle menneskene som var møtt frem på bryggen. Du skal komme sjøveien for å skjønne hvor vakkert det er i denne byen og hvor flott Slottsfjellet og resten av byen kneiser over fjorden. For oss som har hytte i nabolaget, gir det jo en ekstra glede og stolthet å ankomme vår egen by på denne måten. For Dronningen og meg er det ofte slik at feriefølelsen starter idet vi passerer Tønsberg. Det er derfor en ekstra god følelse å være her sammen med dere i dag.

Under innseilingen var det ikke fritt for at jeg tenkte på at vår ankomst til Tønsberg i dag var langt fredeligere enn den må ha vært for mine forgjengere i tidligere århundrer, da de kom seilende inn Træla eller Vestfjorden og la seg til under Slottsfjellet.

Tønsberg har en imponerende og stolt historie, som Norges eldste by. Det er lenge siden Tønsbergs politikere, med Snorre som kilde, vedtok at byen ble grunnlagt i 871. I disse dager kan vi lese i avisene at arkeologene er i ferd med å bekrefte at dette er sant.

Sjøen har i flere hundre år hatt stor betydning for Tønsbergs historie – ikke minst da norsk hvalfangst var på topp i første halvdel av forrige århundre. Det er mang en sjømann over det ganske land som seilte på skip fra Tønsberg. Og fortsatt står de maritime tradisjonene sterkt i distriktet – noe Tønsberg Sjømannsforenings museum som Dronningen og jeg skal besøke i kveld er et godt eksempel på.

Barn og unges oppvekstsvilkår er noe som har opptatt og engasjert meg lenge. Etter hvert som jeg er blitt eldre ser jeg tydeligere hvor viktig det er å gi barn og unge en god start i livet. Alle barn skulle ha en selvfølgelig rett til å vokse opp i trygghet i gode lokalmiljøer.

Tønsberg har i mange år bokstavelig talt satt barn i sentrum. Gjennom prosjektet «Barn i Byen-dag» har myndighetene sammen med barnehager og skoler laget fest midt i byens gater. Det gir et viktig signal om hva som er viktig og hva som må prioriteres. For Dronningen og meg var det jo utrolig flaks at årets «Barn i Byen-dag» falt sammen med vårt besøk.

Tønsberg er utvilsomt et godt sted å vokse opp. Men også en by å trives i for alle oss andre. Kulturlivet blomster. Det har vi sett mange gode eksempler på i dag. Byen har et dynamisk næringsliv, som tenker nytt og som er i stadig utvikling innen mange bransjer.

Tønsberg og kommunene Nøtterøy og Tjøme som vi skal besøke i morgen, henger på mange måter sammen. Jeg vet at de tre kommunene samarbeider tett for å unngå at kommunegrensene skal bli en barriere mot utvikling. Dette viser at man gjennom samarbeid finner frem til løsninger til gavn for hele distriktet.

Samarbeid har åpenbart ført til gode resultater andre steder i byen også. Det er for eksempel flott å se hvordan dere har fornyet byens sentrum mot sjøen. Både Dronningen og jeg husker hvordan det så ut her for noen år siden. Vi har fulgt med på restaureringen og er imponert over hvor flott dere har klart å skape liv og røre i de gamle sjøbodene langs bryggen.

Midt i dette flotte miljøet ligger Bryggekapellet, som vi også fikk besøkt tidligere i dag. Et sted for stille ettertanke, som dekker et behov i travle menneskers hverdag. I dag er det mange slike små kapeller rundt om i landet, men det startet her i Tønsberg. Et pionertiltak i en av sjøbodene til hvalfangstpioneren og misjonsmannen Svend Foyn.

Osebergfunnet er det store eventyret i norsk arkeologi, sier professor Arne Emil Christensen, tidligere direktør ved Vikingskipsmuseet. Jeg vil tilføye at arbeidet med et nytt Osebergskip er et nytt eventyr - i norsk dugnadsarbeid! Nesten 1200 år etter at originalen ble sjøsatt, vil det i dag igjen bli sjøsatt et vikingskip i gamle Tønsberg.

Ingen har bygget et skip med slike verktøy og med slike teknikker de siste tusen år. Det storslagne seilet, de detaljrike utskjæringene, de gamle arbeidsmetodene, det forskningsbaserte arbeidet - dere har hatt stort pågangsmot, enda større utholdenhet og ikke minst en urokkelig tro på at det nytter.

Kopien som er bygget her på bryggekanten i Tønsberg, er mer lik originalen som seilte opp Slagenbekken, enn skipet som står utstilt på Bygdø. Vi har igjen fått et sjødyktig Osebergskip! Og dere har gjenopprettet vikingenes ry som gode skipskonstruktører.

Jeg gratulerer dere alle, både dugnadsarbeidere, ansatte og andre som har bidratt til å få realisert dette imponerende byggeprosjektet!

Takk for en fantastisk folkefest og for en uforglemmelig ettermiddag her på bryggen i et livskraftig og godt lokalmiljø. Dette er en dag vi vil huske lenge!

 

20.06.2012

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook