Hopp til hovedinnhold

Stavanger konserthus: Åpningstale

H.K.H. Kronprinsens tale under festforestillingen som markerte den offisielle åpningen av Stavanger konserthus, 15. september 2012.

Fylkesmann
Ordfører
Kjære alle sammen

Stavanger er en norsk verdensby.
Byen har en sterk internasjonal puls, og var Europeisk kulturhovedstad i 2008. En slik by har behov for en scene der lokale og internasjonale kunstnere kan møtes og skape kunst som appellerer på tvers av kulturene som preger bylivet. Det har Stavanger nå fått. Gratulerer!

Stavanger konserthus er et monumentalbygg, enkelt og stramt i sin arkitektur, elegant og med et fremtidsrettet uttrykk.

Stavanger konserthus blir lokomotivet i Bjergsted kulturpark, et nasjonalt kraftsentrum for musikk og utøvende kunstfag. Hele 16 ulike institusjoner og organisasjoner er lokalisert i Bjergsted kulturpark. Her kan en trå sine barnsben i kulturskolen, lære musikk, dans og drama i en flunkende ny videregående skole, og studere til master i musikk og dans på universitetet. Her er et sterkt festival- og kompetansemiljø regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

Et mangfoldig kulturliv og ulike kunstneriske uttrykksformer krever ulike presentasjonsforhold. Konserthuset har derfor fått to saler for å dekke spennvidden: En multisal med regulerbar akustikk til pop, rock og jazz, musikkteater, dans, banketter, konferanser og mottakelser. Og så den salen vi er i nå som er skreddersydd for klassisk musikk og hjem for Stavanger Symfoniorkester.

Jeg har hatt gleden av å være beskytter for Stavanger Symfoniorkester gjennom 12 år, med sterk kunstnerisk og publikumsmessig utvikling. Internasjonal anerkjennelse, turneer og med en vellykket konsert i Carnegie Hall i New York som et foreløpig høydepunkt, bekrefter orkesterets høye standard. Orkesterets bevisste arbeid for å nå nye, og særlig et yngre, publikum, med bruk av mange utradisjonelle virkemidler, er viktig og vil gi resultater. Jeg vet for eksempel at nesten 20.000 barn og unge hvert år besøker symfoniorkesteret. Stavanger Symfoniorkester får nå de aller beste muligheter for videre utvikling.

Kulturlivet i Stavanger har aldri manglet ambisjoner. Stavanger-bølgen i norsk film har for lengst blitt et begrep. Kaizers Orchestra nøyer seg ikke med «kontroll på kontinentet», men har i tillegg laget en teaterforestilling av sitt fascinerende univers. Og nå ser jeg at dere i høst setter opp en egen musikal: Mods-musikalen «Revansj». Jeg vet at Stavanger-folket gikk mann av huse for å se Mods på Viking stadion i sommer, så jeg regner med at det blir fulle hus også her utover høsten. Og så skal vi ikke se bort i fra at det blir en sang eller to utover kvelden. Et litt annet publikum blir det muligens når baby-operaen Korall Korall har premiere i oktober.

Med et slikt mangfold ligger alt til rette for store opplevelser i et enestående konserthus. Jeg erklærer med dette Stavanger konserthus for åpnet.

Gratulerer med dagen!

 

15.09.2012

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Kronprinsens tale under åpningen av Stavanger konserthus (Foto: Det kongelige hoff)