Hopp til hovedinnhold

Ari Behns bryllupstale

Ari Behns tale under bryllupet med Prinsesse Märtha Louise 24. mai 2002.

Deres Majesteter,
Deres Kongelige Høyheter,
Stortingspresident,
Kjære Märtha,

Vi møttes i drømmene våre da vi var små. La oss fortsette med å møtes i drømmene våre. Det gjør tiden vi nå får sammen, dobbelt så lang.

Takk, kong Harald. Takk for de gode og varme ordene vi ble overrakt som niste, det gir styrke og næring til Märtha og meg på den vandringen som ligger foran oss.

Kjære Sonja og Harald,
Først og fremst må jeg takke dere for at dere er verdens beste foreldre. For makan til datter har jeg aldri møtt! Ja, det er tydelig nok hvem hun slekter på. Dere er to helt unike mennesker. Og da tenker jeg ikke på den rolle dere har som vårt lands kjære kongepar. Jeg tenker på den unike hjertekraften og godheten dere besitter. Jeg takker dere for fra første stund å ha møtt meg med tillit og en vennlighet som har grepet meg dypt. Takk for at dere har tatt dere tid til å lære meg å kjenne, det har gitt meg trygghet da jeg trengte det som mest. Å forelske seg i landets prinsesse er nå èn ting. Men det å få hennes ja, gjør at en hel nasjon følger spent med på notene – som om det er et musikkstykke spilt høyt for åpne dører. Takk for at dere som mine kommende svigerforeldre har tatt varmt vare på meg når jeg har følt det som om jeg snubler og mister fotfestet. Jeg er blitt svært glad i dere begge to, og gleder meg veldig til å tilbringe mer tid sammen med dere i årene som kommer. Jeg takker også av hele mitt hjerte for den storslåtte feiringen dere har laget i stand for oss!

Kjære Mette-Marit og Haakon,
Dere stråler av felles kunnskap og overskudd. Takk for de råd og den omsorg dere ga meg da det ble klart for de nærmeste at Märtha og jeg ønsker å dele livet med hverandre. Samtalene med dere to har fått en helt spesiell plass hos meg, og jeg takker dere for å ha tatt imot meg med innsikt og glede. Nå var det riktignok ikke mye glede å spore da kronprinsen knuste meg fullstendig på en skitur i fjellet. Men jeg kan fortelle dere alle at det ga avgjørende innsikt. Førstemann til topps, det er en fin-fin øvelse med utrente svogere. Takk for det kappløpet, kjære Haakon. Det lærte meg at du er skåret over samme lest som søsteren din, og det lover godt for kommende påskeferier og kommende tider. En gammel hederskar har sagt at det forholder seg på samme måte i ekteskapet, som det gjør med ski på bena i fjellet. Det gjelder å ha styrke i motbakkene, ellers er det rett ut i første utforsving!

Kjære mamma og pappa,
Takk for at dere etter først å ha skjenket meg livet, ikke et eneste øyeblikk har latt være å ta meg på alvor. Det er den største verdi et barn kan få hjemmefra. Det er denne kilden som i dag gjør at jeg står her som den jeg er, og det takker jeg dere for. Kjære Anja og Espen! Takk for at dere er de åpne og evnerike menneskene jeg er stolt av å ha som søsken. Jeg takker også med takknemlighet resten av familien min som er samlet rundt oss. Alle har dere vært med på å gi meg en oppvekst fylt av kulturelle og skapende verdier.

Kjære Märtha,
Aldri har jeg møtt et menneske med større styrke enn deg.
Aldri har jeg møtt et menneske som har mer hjertekraft enn deg.
Aldri har jeg sett en kvinne som er så inderlig vakker som deg.

Du utstråler en uimotståelig blanding av klokskap og skjønnhet, ynde og besluttsomhet.

Du er uimotståelig sprudlende og kraftfull, lekende og alvorlig på samme tid.

Ja, du er uimotståelig når du bestandig lar meg få avslutte en diskusjon med disse ord: Ja, min elskede – du har helt rett!

På kjærlighetens vinger fløy jeg over,
For ingen mur kan lukke elskov ute.
Hva kjærligheten makter, vil den våge,

Dette er Romeos ord, han som mistet sin elskede Julie. En bitter misforståelse gjorde det slik at de ikke fikk hverandre i levende live. En overdrivelse og ubetenksom løgn kan langt på vei gjøre kjærlighet mellom to mennesker til en umulighet. Selv i vår tid, som på et øyeblikk kan la seg forvandle til tider vi liker å tenke på som mesterlig utpenslede intriger hos Shakespeare. Det var netter da jeg trodde ti år var en tilmålt tidslengde for en ørkenvandring hver for oss, i vent på det som i dag er skjedd. Hva som fikk floken til å løsne, var den rene og klokkeklare tonen som sang natten igjennom: Ti år er ingen umulig tid å vente. Vi klarer også dette, bare det blir oss.

Kjære Märtha,
Du er lyset som overvinner mørket. Å vite at du finnes, får meg til å vite at også Gud er nærværende. Sammen med deg frykter jeg ikke lenger døden. Gjennom deg, Märtha, er livet evig. Gjennom deg, Märtha, er livet levelig. Du er en seer, og du er ikke redd for å fortelle hva du ser. Du er det mennesket som har sett meg slik jeg aldri før er blitt sett, i et åpent blikk der svakhetene mine lå på rekke og rad uten at det gjorde deg det minste skremt. Du er et mirakel av en kvinne, på annen måte går det ikke an å forklare det vidunderlige at du i dag har sagt ja til å bli min kone!

Mange kan forledes til å tro at det er rene eventyret at vi fant sammen. Selvsagt har de rett. Det er uten unntak et eventyr hver gang to mennesker finner hverandre og bestemmer seg for å livet sammen.

Visst er du Norges prinsesse, og dette ene kan ikke skilles fra alt det andre som du også representerer. Du er blitt formet og bygget av din arv og din rolle, det gjør deg til det mennesket du er i dag. Moden og klar for de oppgavene som du har peilet ut i livet ditt, er du en åpenbaring av inderlighet og virketrang for alle oss som kjenner deg. Og i hele denne tiden som jeg har kjent deg, har jeg ikke tenkt annet enn dette: Er det virkelig oss to som er ment for hverandre, så vil også Gud ordne det slik at det blir oss to.

I dag er livet kommet oss i møte. I dag er du og jeg selve livet.

Jeg elsker deg!

Jeg ber om at forsamlingen blir med meg og skåler i kjærlighet for bruden!

24.05.2002

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook