Hopp til hovedinnhold

Prosjektet “Grenseløse grønnsaker og urter”: Tale

H.M. Dronningens tale under besøket til Plantebørsen på Hønefoss i anledning prosjektet «Grenseløse grønnsaker og urter», 28. mai 2013.

Kjære alle sammen!

Jeg vil gjerne takke Det norske hageselskap for en original, spennende og inspirerende gave i anledning min 75-årsdag.

Det er imponerende av Hageselskapet å være så kreative i valg av gave. Gaven er jo også meget nyttig. Nå kan vi i vårt land lære å dyrke og drive frem eksotiske grønnsaker og urter som jo kan berike vår egen mattradisjon, ja, til og med vår livsstil. Dette er veldig positivt.

Tenk også på de gamle medisinske tradisjonene! Kunnskap om urtenes mulige positive effekter vil vi også kanskje kunne dra nytte av.

Prosjektet har innvandrerkvinners ressurser og kompetanse i fokus. Jeg var så heldig å møte de fem kvinnene som er valgt ut til å delta i dette prosjektet, forrige uke på Slottet.

Å få høre og se deres entusiasme og glede over å kunne bidra med sin kunnskap og sine lokale tradisjoner, var utrolig inspirerende.

Gleden og forventningen lyste i ansiktene, og det var tydelig å se at alle ser frem til sine oppgaver for Hageselskapet.

Jeg er blitt informert om at kvinnene skal reise rundt i alle landets fylker de neste årene, og de vil da kunne øse av sin kunnskap i flere år fremover.

Gleden ved å dyrke jorden, se frøet spire, for til sist å høste av det jorden gir, er universell. At denne første åpningen og dette første arrangementet finner sted nettopp her på Ringerike - hvor hagebruk og dyrking av frukt og grønnsaker spiller en vesentlig rolle - er kanskje ikke tilfeldig?

Jeg vil igjen takke Hageselskapet for denne kreative og matnyttige gaven. Dette må da være en ideell måte å presentere de mange ressurser minoritetskvinner besitter.

Jeg tror slike arrangementer kan åpne opp for mer dialog, inkludering og kunnskapsutveksling.

Jeg ønsker dere lykke til videre med prosjektet og de kommende arrangementer.

28.05.2013

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook