Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Sør-Trøndelag: Tale på Frøya

H.M. Kongens tale på Frøya under Kongeparets fylkestur til Sør-Trøndelag 4. - 6. juni 2013.

Fylkesmann
Ordfører
Kjære alle sammen

Det er imponerende med undersjøiske tuneller, men det er også flott å komme hit til Frøya med båt – særlig når man får en så god mottakelse som her! Det er nesten så man lurer på om selveste Tore har vært på Sporet.

Navnet Frøya har samme opprinnelse som den norrøne fruktbarhetsgudinnen Frøya. Fruktbarhet er kanskje ikke det første som slår en når ved mange av de værharde stedene mot havet. Men grøderikdommen kan blomstre på flere vis.

I motsetning til de norrøne fortellingene, er havbruket på Frøya en saga fra virkeligheten.

Bygging av infrastruktur med fastlandsforbindelsen og det nye vannverket har vært nødvendige forutsetninger for å virkeliggjøre havbrukseventyret. Samtidig har lokalt initiativ, entusiasme og gründerånd vært avgjørende for å utnytte mulighetene dette ga. Resultatene viser at dette i rikt monn er til stede her på Frøya - en kommune nesten uten arbeidsledige.

Likevel hadde ikke den lykkelige havbrukshistorien vært mulig uten tilgang på arbeidskraft. Det er interessant og spennende at dette behovet først og fremst er løst gjennom arbeidsinnvandring. Det kan ikke være mange lokalaviser i Norge som har nyheter på engelsk, polsk, litauisk og russisk!

Vi ble møtt av et fargerikt fellesskap på Hitra tidligere i dag. Det er ikke mindre fargerikt her, med folk fra nærmere 50 nasjoner. I tillegg hører jeg at alle grendelagene på Frøya skal være representerte. Det er svært hyggelig å se så mange av dere til stede her i dag - både «gamle» og «nye» frøyværinger.

Det er godt å vite at det satses på integrering og inkludering i kommunen. Det at folk trives og ønsker å bli værende, er avgjørende for å føre havbrukseventyret inn i framtida. Slik skaper man forhåpentligvis også grunnlag for nye suksesshistorier.

Vi ser frem til å få nærmere innsyn i dette, og i annen havbruksvirksomhet her ute. Det var spennende å høre om det «blå kompetansesenteret», og vi ønsker dere lykke til med dette imponerende arbeidet.

Kjære frøyværinger, dere bor i en kommune dere kan være stolte av. På vegne av Dronningen og meg selv vil jeg vil jeg få takke for den måten vi har blitt tatt i mot på. Vi gleder oss til det videre programmet.

Takk til dere alle!

04.06.2013

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook