Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Vest-Agder: Tale i Marnardal

H.K.H. Kronprinsens tale i Øyslebø i Marnardal kommune under Kronprinsparets fylkestur til Vest-Agder 17. - 19. september 2013.

Kjære alle sammen,

For en velkomst vi fikk her utenfor! Jeg skjønner litt mer om hvorfor Marnardal har fått denne utmerkelsen som landets beste Ungdommens kulturmønstring. Men jeg kan også se at dere har gode forhold for aktivitetene deres her. Jeg gleder meg til å høre mer om det etterpå, men dette må være et av landets flotteste oppvekststeder – med alt samlet på ett sted: Skole, barnehage, bibliotek, kino, idrettsanlegg, kulturskole, ungdomsklubb... Har jeg glemt noe da?

Det er veldig fint å se at disse tilbudene har blitt så høyt prioritert her i Marnardal. Også her, som i flere andre Agder-kommuner, har kraftinntektene åpenbart kommet befolkningen direkte til gode. Etterpå skal Kronprinsessen og jeg prøve ut diverse aktiviteter på anleggene her ute sammen med noen av dere – og det gleder vi oss til. Kanskje bortsett fra meg og akkurat den dansen...

Kanskje er det en sammenheng mellom den solide satsingen på unge - og den sterke gründerånden som åpenbart finnes her i Marnardal. Jeg leste om et fascinerende eksempel på det i sommer: I juli gikk det visstnok en direkte linje mellom Marnardal og St. Petersburg. Under en årlig sommerskiskyterfestival ble det for første gang brukt laservåpen utviklet i Marnardal på paradeplassen ved Vinterpalasset. Et godt eksempel på et område der jakttradisjoner møter moderne teknologi og kreativ næringsutvikling som også vekker interesse utenfor landets grenser. 

Friluftsliv skjønner jeg er viktig her i Marnardal. Litt senere skal vi ut og gå tur sammen langs elva, og ha piknik med 4H. Som mangeårig beskytter av 4H synes jeg det er fint at akkurat den organisasjonen er så sentral her i kommunen, og at de er med på å skape bredt engasjement for friluftsliv både blant barn, voksne og eldre.

Det å gå på tur med niste er også noe av det fineste vi i familien gjør sammen – og det er like fint sommer som vinter. For noen i familien er nok nisten litt viktigere enn for andre - hvertfall deler av nisten. De beste opplevelsene har vi sammen, nettopp når vi går på tur - enten i fjellet, eller hjemme i Asker eller på skogstur på Sørlandskysten. Og på hyttetur. Det er også en utrolig bra måte å være sammen på – på tvers av generasjoner. Alle kan være med på sine egne premisser. Det gir masse energi. I hvert fall hvis vi passer på å avslutte før de små har blitt skikkelig lei.

Som mange av dere sikkert vet, er moren min veldig glad i å gå på tur – både på fjellet og i skogen. Når jeg ser hvor sprek hun er, tenker jeg at det å gå tur må være den beste helseforsikringen vi har. Hun har også vært på mange fjellturer her i Vest-Agder. Jeg håper mange av dere som er her i dag vil bli med oss på tur etterpå og gå sammen med oss langs Mandalselva!

Takk igjen for den fine velkomsten, nå gleder vi oss til resten av programmet her i Øyslebø!19.09.2013

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook