Hopp til hovedinnhold

Afternoon Tea: Kongens velkomsttale

H.M. Kongens innledning ved arrangementet "Afternoon Tea" for eldre ildsjeler på Det kongelige slott, 10. oktober 2013 og 28. oktober 2014.

Kjære alle sammen,

velkommen til Slottet og hjertelig velkommen til Afternoon Tea!

Av og til tenker jeg på den gamle manageren til Liverpool fotballklubb, Bill Shankly. Da han var midt i 60-årene, ble han engang spurt om hvorfor han trente like hardt som laget sitt.
"Jo, det er fordi jeg har tenkt å dø med helsa i behold!" svarte han da.

Jeg vet – og det ser ut som – at mange av dere som har funnet veien hit i dag har en lignende livsholdning. Det handler både om å være heldig – og om egeninnsats. Slett ikke alle har helse og mulighet til å kunne ha et aktivt liv i høy alder.

Og er man så heldig, er det heller ingen selvfølge å gi av sin tid til noen som trenger det. Men det har dere som er her i dag, valgt.

Derfor setter mange mennesker stor pris på dere. Derfor er dere av stor verdi for lokalsamfunnene deres. Og derfor er dere til inspirasjon for andre – i alle aldre.    

Livet består av mange ulike faser – som byr på sine egne gleder og utfordringer. Jeg tror vi alle har behov for å oppleve at det er bruk for oss og våre ressurser – uansett hvor i livet vi befinner oss.

I vår del av verden lever mange i dag friskere og lengre liv enn noensinne. Forskere mener at de første barna som helt naturlig vil bli 120 år, allerede er født. Desto viktigere er det at denne store delen av befolkningen som både kan og vil, får brukt ressursene sine – også etter at arbeidslivet er avsluttet.    

Når Dronningen og jeg reiser rundt i Norge, møter vi frivilligheten overalt. Dette store, bankende hjertet er en viktig del av livskraften i små og større samfunn i landet vårt. Blant dere som er gjester her i dag har vi mennesker som er engasjert innen idrett, kultur, lokalhistorie, politikk, sosialt arbeid og undervisning – for å nevne noe. For mange er aktiviteten en naturlig forlengelse av hva man har vært opptatt av gjennom det yrkesaktive livet. Litt senere skal vi få høre noen av dere fortelle om det dere arbeider med.

Men først skal vi få litt å spise. Afternoon Tea er en gammel, engelsk skikk min bestemor, Dronning Maud, tok med seg hit til Slottet. Da står sandwicher, scones og te på menyen.

Igjen vil jeg få si velkommen – og vel bekomme!

Jeg håper vi får en hyggelig stund sammen.

 

10.10.2013

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook