Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Møre og Romsdal: Tale i Gjemnes

H.M. Kongens tale i Angvik i Gjemnes kommune under Kongeparets fylkestur til Møre og Romsdal 21. - 22. mai 2014.

Fylkesmann,
ordfører,
kjære vertskap og alle dere som har møtt opp her.

Dronningen og jeg har i årenes løp sett mange vakre perler langs vår kyst. Dette stedet er utvilsomt et slikt sted. Hele innseilingen, fra Gjemnessundbrua, og innover fjorden gir et storslagent inntrykk. Angvik og de andre bygdene i Gjemnes ligger vakkert til, med fjord, fjell, lune bygder og et kulturlandskap som bærer preg av vakre gårder og velstand. 

Verdiskaping er tydeligvis noe som står sentralt i Gjemnes kommune. Ikke minst her i Angvik skjønner jeg at dere har hatt en helt spesiell historie, med møbelproduksjon, eget kraftverk og en rekke store og små bedrifter. Her har det vært folk som har turt å tenke nytt - og å tenke stort. I dag fremstår Angvik Gamle Handelssted både vitalt, vakkert og velstelt, med nyrestaurert hotell, museum, og kunstgalleri. Her får man absolutt inntrykk av at det er vilje til satsing og tro på fremtiden. 

Det er kanskje noe med nordmøringen. En distriktslege som bodde her midt på 1800-tallet, dr Herlofson, gir et morsomt bilde av folket på Nordmøre. Han skriver: «… I Nordmør er der gjennemgående lyse, store, kraftige folk, men som er tilbøyelige til at spare på sine krefter, når det lader seg gjøre, - et letlivet folkeferd, åpne og omgjengelige, hjelpsomme og takknemlige, men til dels noget uvøren i vesen og tale, og stri på sine meninger..»

Nå får vi jo se da, i løpet av denne fylkesturen, om dette stemmer med virkeligheten i dag.

Uansett har mange dyktige mennesker tydeligvis kommet fra dette området. I Grunnlovsåret kan det være nyttig å minnes John Neergaard som bodde her i nærheten. Formannskapslovene fra 1837 var hans fortjeneste. De gir regler for det kommunale selvstyret som er gyldige den dag i dag.

Her i kommunen fikk dere tidlig også egen folkehøyskole. Jeg forstår at Høgtun Folkehøgskole fortsatt samler unge mennesker fra hele landet, - og fra mange andre land, i et utviklende og viktig ungdomsmiljø.  

Og så har jeg latt meg fortelle om ”Dyregoddagene” som blir arrangert hver høst. Dette årvisse arrangementet passer godt inn i det aktive landbruksmiljøet her i Gjemnes. Det gleder meg alltid å høre at primærnæringene finner nye måter å møte fremtiden på, og at nye generasjoner satser på å drive jorden og holde oppe bosettingen rundt omkring i landet.

Jeg skjønner også at denne kommunen er preget av en helt spesiell dugnadsånd, et rikt kirke- og kulturliv og et sterkt samhold. Det er slikt som er viktig for å skape levedyktige og gode lokalmiljøer. Jeg ønsker dere lykke til i arbeidet med å ta vare på det beste i den rike historien og tradisjonen dere har, og å skape en trygg oppvekst for kommende generasjoner.

Takk for den flotte mottakelsen vi har fått her i kveld. Dronningen og jeg er imponert over det rikholdige og allsidige kulturprogrammet dere har forberedt for oss, og over hva dere får til i Gjemnes kommune.

Vi gleder oss nå til å bli enda bedre kjent med historien her i Angvik, og til å få en smak av den lokale, kortreiste maten som jeg skjønner venter på oss etter hvert.

Tusen takk til dere alle!

 

21.05.2014

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Kongeparet besøkte Aure, Tingvoll og Gjemnes kommune første dag av sin fylkestur til Møre og Romsdal. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff.