Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Møre og Romsdal: Tale i Halsa

H.M. Kongens tale i Halsa kommune under Kongeparets fylkestur til Møre og Romsdal 21. - 22. mai 2014.

Fylkesmann,
ordfører,
kjære vertskap og fremmøtte.

Hjertelig takk for den hyggelige og varme mottagelsen vi har fått her i Halsa! Det er ikke så ofte på våre fylkesturer at en skole er rammen rundt vårt besøk. Desto hyggeligere er det å få komme hit i dag og få være omgitt av så mange flotte barn og unge. Det er nesten slik at Dronningen og jeg føler oss litt yngre vi også, i slikt selskap.

Og for en staselig skole dere har. Både selve bygget og beliggenheten er imponerende. Det er ikke vanskelig å skjønne at dere er stolte av skolen og stolte av bygda dere kommer fra.

Og så må dere jo være utrolig stolte av dere selv. Som så mange andre her i landet fikk jeg også med meg, her for et par uker siden, at Møre og Romsdal og elevene her fra Halsa gikk av med seieren i finalen i Klassequizen 2014. Det var virkelig imponerende. Jeg har prøvd meg med litt quiz selv, og jeg vet hvor vanskelig det kan være.

Men uansett om vi er skoleflinke eller ikke, er det viktig for meg å understreke at hver og en av oss har ressurser som er viktig i et fellesskap. Alle har vi noe som er verdifullt og unikt, enten vi er unge eller gamle.

Jo eldre jeg blir, jo sterkere ser jeg hvor viktig det er at vi er sammen på tvers av generasjonene. Og jeg blir aldri lei av å understreke betydningen av at vi tar vare på barna våre, - at vi oppmuntrer og ser hver enkelt, og at vi skaper gode arenaer hvor alle kan få utvikle sin identitet og styrke og ulikhet.

Skolen gjør en utrolig viktig innsats på dette feltet. Jeg er dypt imponert over det arbeidet som hver eneste dag legges ned på våre skoler, for å utvikle og forme dem som en dag skal ta over etter oss og føre arven videre.

Jeg skjønner at Halsa er et trygt og godt sted å vokse opp. Et sted tuftet på sunne og gode verdier. Et sted hvor man løfter i flokk og tar vare på hverandre.

Dronningen og jeg kjenner at vi trives her i grenselandet mellom Vestlandet og Trøndelag! Dere har det dere trenger for å trives. Her er fjord og fjell, innland med jordbruk og skogbruk, og havbruk i fjordene. Dere har flere bedrifter som bidrar med verdiskaping og arbeidsplasser, og de sterke båtbyggertradisjonene er ivaretatt med blant annet bygging av fiskebåter og andre moderne fartøyer.

På Geitbåtmuseet, der dere har samlet mange utgaver av ”Nordmørsbåten”, skjønner jeg at dere tar vare på den nære tilknytningen folket her har hatt til sjøen. Det sies om ”Geitbåten” at den ”klatrer over bølgene som geita klatrer i ura”. ”En fot i båten og en fot på land” er et godt uttrykk for levesettet som var her i Halsa i tidligere tider.

I dag har dere flere små, men viktige bedrifter som bidrar med nyskaping og gode arbeidsplasser. Blant annet skjønner jeg at dere satser på ”kompetansesamfunnet”. At hyttebygging og turisme også er viktige satsingsområder, er lett å forstå, når man ser den storslåtte naturen dere er omgitt av.

Det er ikke vanskelig å skjønne at disse bygdene på Nordmøre har fostret diktere og kunstnere. Hans Hyldbakk, selveste «Kleivakongen» fra nabobygda, har vi hørt om, både Dronningen og jeg. Nå gleder vi oss over å få oppleve dette «Vårsøglandet» på nært hold.

Takk for det fantastiske programmet dere har forberedt for oss. Her er det tydeligvis mange store talenter på scenen - og mange dyktige ledere, som står bak. Det kan nesten virke som alle er med i ett eller annet korps eller kor eller forening, eller har en rolle i frivillig arbeid. Slikt blir det gode lokalsamfunn av, hvor alle må bidra – og alle har ansvar for å ta sin tørn.

Vi ønsker dere alt godt og lykke til med å skape en god fremtid i denne vakre kommunen.

 

22.05.2014

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Kongeparet besøker Halsa kommune under fylkesturen til Møre og Romsdal 21. - 22. mai 2014. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff.