Fylkestur til Møre og Romsdal: Tale i Surnadal
Fylkesmann,
ordfører,
Kjære, alle sammen!
Først må jeg få lov til å si at dere er ganske modige som valgte å ønske velkommen med å synge «No e sola komma», her på nordvestlandet! Det var veldig fint å få høre kraften i allsangen da vi kom!
Diktene til Hans Hyldbakk ble viden kjent etter at Henning Sommerro tonesatte dem så vakkert. Og det er tydelig at de har stor verdi på tvert av generasjoner. Den mest kjente sangen, Vårsøg, er for lengst blitt allemannseie, også utenfor Surnadals grenser. Sigmund Grovens tolkning av denne melodien ble lenge brukt som kjenningsmelodi i NRKs radioprogram Nattønsket, og Alexander Rybak har en engelsk versjon av Vårsøg på sitt album Fairytales.
Diktet ble skrevet i april 1945 mot slutten av andre verdenskrig og «vårsøgen» sies å være en metafor, altså et bilde på, for lengselen etter frigjøring og «vår» - en hyllest til fred. Da er det ekstra flott å få oppleve denne kulturarven på sin opprinnelige dialekt i sitt eget utspring her ved foten av Trollheimen.
Kulturkommunen Surnadal er gode til å se, og forvalte alle ressursene dere har her. En levende kultur handler ikke først og fremst om å «ha noe felles», men om å «gjøre noe felles». Hyldbakks hjem Kleiva har blitt midtpunktet for festivalen Vårsøghelga, som jeg forstår starter om nøyaktig to uker i dag! Med basis i lokalsamfunnet og den lokale kulturhistorien har Vårsøghelga befestet seg som en årlig kulturhelg av høy kvalitet - for både liten og stor.
Festivalgleden her i kommunen har resultert i at dere i tillegg til Vårsøghelga også er vertskap for både Norsk Laksefestival, Stangvikfestivalen for klassisk musikk, samt en egen Vandrefestival på indre Nordmøre. Med disse fantastiske omgivelsene, skulle nok også Kongen likt å trekke på seg støvlene og vade ut i Surna i sommermånedene.
Med all denne aktiviteten er det Ikke rart Surnadal kommune ble kåret til Årets kulturkommune i 2012. Det er dessuten fantastisk å se at både unge og gamle kan engasjere seg i alt fra golf og teater, til Taekwon-Do og motorcross – akkurat det siste lar dere kanskje ungdommen ta seg av.
Tilrettelegging for fysisk aktivitet på alle nivå, og spesielt i friluft, er noe som ligger mitt hjerte nært.Jeg har ved flere anledninger vandret i Trollheimen. Ja, det er riktig nok henholdsvis 32- og 26 år siden. Vi gikk ”Triangelen” fra Gjevilvasshytta til Trollheimshytta og videre til Jøldalshytta. Kårvatn, Renndølssetra, og Fale gård ble også besøkt.
Ikke bare naturen betok meg, men også historiene om de engelske laksefiskerne som kom til området på 1860-70-årene. Jeg går litt over streken, det vil si kommunegrensen. Spesielt inntrykk gjorde legenden om Lady Arbuthnott som sammen med sin britiske mann flyttet til Elverhøy. Denne fargerike britiske adelsdamen som holdt ”Laksehoff”, ble en dyktig norsk bondekone. Hun lærte bøndene om hønse- og griseavl – og skrev til og med to bøker om emnene. Ladyen var også en aktiv bidragsyter i Sunndal Skytterlag. Hun satte sannelig spor etter seg!
Adelsdamen bygde etter datiden en luksuriøs hytte, som jeg besøkte og som fikk navnet ”Alfheim”, høyt oppe i Grødalen i 1876. Hit opp i fjellheimen fikk hun også flyttet et stort piano! Det gjorde stort inntrykk på meg. Etter at sønnen hennes ble begravet på Løkken kirkegård, reiste hun aldri fra Nordmøre. Jeg spiste på hennes vakre servise på Vangshaugen, og beundret de mange flotte gjenstandene som finnes etter henne. Og jeg skjønner at hvert år fremføres et norsk musikkspill ”Lady Arbuthnott- frua på Elverhøy” under Sunndal kulturfestival.
Prakthytten til Ladyen ble kjøpt av Lort-Phillips fra Wales, som kom hit for å fiske laks i Driva i 1886. Helt frem til 1937 tilbrakte han og hans kone hver sommer på Nordmøre. Lort-Phillips bygde fire sportsvillaer i dette området, blant annet Todalshytta her i Surnadal! Altså nå er vi tilbake over streken igjen. I dag er den eid av Kristiansund og Nordmøre Turistforening, og er bekjent om sommeren.
Dere var tidlig ute med egen Frisklivssentral slik at også personer som har økt risiko for, eller som allerede har sykdommer og lidelser, kan få helsemessig nytte av økt fysisk aktivitet og endret kosthold.At dere er flinke til å «gjøre noe felles», og til å skape felles verdier gjennom en bevisst satsning på kultur og friluftsliv, både i bredde og kvalitet, er noe dere kan høste av i både medgangstid og motgangstid. I et levende demokrati vil kulturen alltid romme både mangfold og motsetninger. I jubileumsåret for Grunnloven håper vi at alle får kjenne kulturell tilhørighet, enten man er oppvokst her eller nylig har kommet hit.
I tillegg til Årets kulturkommune har dere også fått prisen for Årets ungdomskommune, og nå sist Arbeidsmiljøprisen i 2013, med prosjektet ”Vi byggjer stein på stein”. Dette kan dere virkelig være stolte av!
Kongen og jeg er takknemlig for å ha fått besøke deres ressurssterke kommune. Takk for det flotte programmet vi har fått oppleve sammen her i dag, og til alle dere som møtte opp og gjorde dette til en folkefest!
All lykke til videre!