Hopp til hovedinnhold

Statsbesøk fra Estland: Tale under gallamiddagen

H.M. Kongens tale ved gallamiddagen under statsbesøk fra Estland 2. september 2014.

Herr President,
Eksellenser,
Mine damer og herrer,

Det er en stor glede for meg å kunne ønske velkommen slik en langvarig Norgesvenn til Oslo og til Slottet. Våre land er i dag partnere og nære allierte nord i Europa.

Estland og Norge har også mange spennende historiske koblinger. Sjøveier har bundet oss sammen helt fra vikingetiden. Vår nasjonalhelgen Olav den Hellige er nevnt i estiske historieverk helt tilbake på 1200-tallet. Den dag i dag rager kirken som er oppkalt etter ham, Olevistekirken, høyest av alle kirker i Tallinns vakre gamleby. Senere kom Hansatiden der våre land ble del av et felles marked - lenge før noen hadde tenkt på EØS og EU.

Herr President,

Dronningen og jeg var svært tilfredse med vårt statsbesøk til Estland i 1998. Vi hadde også æren av å ønske velkommen Deres forgjenger, president Rüütel og hans kone i 2002. Men det var i en annen tid. Da arbeidet Estland for å ta del i, men var ikke enda medlem av EU og NATO. Selv om det nå virker lenge siden, kan det kanskje fungere som en påminnelse om hvor fort verden endrer seg. Deres besøk nå, i det samme år da vi feirer at vi har vært allierte i NATO i 10 år, er en utmerket anledning til å bekrefte vårt nære vennskap og til å utvikle det videre.

De utenriks- og sikkerhetspolitiske utfordringene vi i dag ser i Europa, understreker betydningen for begge våre land av samhold, solidaritet og samarbeid i forsvar for felles grunnleggende verdier.

Vi kjenner Estland som et dynamisk og innovativt land, berømt ikke minst for digitale løsninger. Gjennom Deres personlige engasjement, Herr President, innenfor dette området, har De hjulpet å forme ikke bare Estlands, men også vår felles fremtid som digitale samfunn. Jeg er nok ikke like «hands on» som De, Herr President, når det gjelder «skyer i cyberspace», men jeg vet at våre land samarbeider tett på dette området. Målsetningen er klar: Å finne bedre løsninger for alle i en stadig mer kompleks verden. Samtidig vil jeg påpeke at jeg er glad for å kunne ønske Dem velkommen hit til Norge, i egen person, - det er ingen planer om å gjennomføre fremtidige statsbesøk på Skype.

Jeg setter stor pris på lederskapet De har utvist ved å oppmuntre mennesker til å engasjere seg. Et samfunn trenger mennesker som tar vare på hverandre og på felles verdier. Dere estere kjenner verdien av fredelig kamp bedre enn de fleste. Å være opphav til uttrykket «Den Syngende Revolusjon» er et hedersmerke.

Den verdighet som dere utviser gjennom feiringen av korsang-tradisjonene, får meg også til å tenke tilbake til de dramatiske augustdager i 1989. For 25 år siden knyttet estere, latviere og litauere et sterkt bånd ved å ta hverandre i hendene og danne en menneskelig kjede fra Tallinn, via Riga til Vilnius. Dere ble sett og hørt, ikke minst i Norge.

Fortsatt er begrepene Den Syngende Revolusjon og Den Baltiske Vei mektige påminnelser om den fredelige demonstrasjonens kraft. Solidaritetsfølelsen som ble skapt mellom nordmenn og estere den gang er i dag et nært vennskap.

Vennskap mellom land starter med vennskap mellom folk. Dere har trofaste venner i Norge fra tiden da dere kjempet for å gjenvinne deres uavhengighet, og senere, som medlem av NATO og EU.

I dag dannes nye vennskap og partnerskap mellom våre to land kontinuerlig, nesten på daglig basis: Nye næringslivspartnere finner hverandre. Organisasjoner og myndigheter samarbeider og deler sine erfaringer innen en rekke temaer. Våre militære styrker trener sammen og samarbeider både i regionen og i internasjonale operasjoner. Våre skiløpere har gode minner fra Estlands «vinterhovedstad» Otepäa. Samtidig kjenner estiske skiløpere Holmenkollen, Lillehammer og Trondheim like godt. Og sist men ikke minst: Den kulturelle utvekslingen mellom våre to land blomstrer mer enn noen gang. Musikere, dansere, og andre kunstnere møtes, inspirerer hverandre og jobber sammen for å skape noe nytt og unikt.

Herr President,

Norge og Estland er nære venner fordi nordmenn og estere deler viktige felles verdier og interesser. Vårt vennskap er dyptfølt og genuint. Jeg håper dette statsbesøket vil ytterligere styrke de tette båndene mellom Estland og Norge.

Jeg vil utbringe en skål for Dem, Herr President, for det estiske folk, og for fortsatt gode relasjoner mellom våre to land.

 

 

02.09.2014

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
H.M. Kongens tale under gallamiddagen til ære for Estlands president, Toomas Hendrik Ilves. Redigerer: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix