Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Nordland: Tale i Sørfold

H.K.H. Kronprinsens tale Sørfold kommune under Kronprinsparets fylkestur til Nordland 9. - 11. september 2014.

Fylkesmann,
ordfører,
kjære alle sammen!

Det er veldig hyggelig å være her sammen med dere - så utrolig flott det er her oppe på Kjelvik gård. Så fint at det er så mange som har lyst til å være sammen med oss. 

Sørfold er den andre kommunen vi besøker på årets fylkestur. Både kronprinsessen og jeg har vært i Nordland flere ganger før. Det er alltid en opplevelse å komme hit i nord, og ekstra gøy å være hos dere i Sørfold, hvor vi ikke har vært tidligere. 

Det virker som om kommunen deres virkelig er full av kontraster. Vi startet besøket vårt i dag på Smolten AS i Mørsvik, som er en utrolig moderne og framtidsrettet bedrift innen smoltproduksjon.  Vi var i Vietnam i vinter og vaksinerte fisk, og nå har vi også gjort det hos dere. Vi synes vi begynner å få skikkelig draget på det! «Den blå hagen» – våre havressurser – er veldig viktig for hele Norge. Derfor er det bra at vi har bedrifter som Smolten, som er et betydningsfullt ledd i hele næringskjeden og som er med på å utvikle en bærekraftig bransje. Vi har gått hit til denne gamle, samiske husmannsplassen sammen med Rakel, Johanne, Mats og Audun – og flere andre. Takk til dere som ble med!

Det er lett å forstå at dette området inngår i et eksklusivt utvalg av nasjonale kulturlandskap. Vi vil gjerne rose alle de som har bidratt og bidrar til å ivareta dette vakre landskapet og bygningene her. Det ligger helt sikkert veldig mange dugnadstimer og støle rygger i dette arbeidet. Resultatet er virkelig noe å være stolt over. Det ser ut som om Kjelvikdagen inneholder mange spennende aktiviteter som vi ser fram til å oppleve – og kanskje også ta del i.

Da vi gikk hit, fikk vi oss mange overraskelser, for eksempel utdrag fra Shakespeares midtsommernattsdrøm og bidrag fra kulturskolens "Kreativt verksted". Det er tydelig at vi er kommet til en kommune som kan by på både naturopplevelser, kultur og kreativitet. Vi har også hørt at Sørfold i 2013 ble kåret til årets UKM-kommune for sitt arbeid med Ungdommens Kulturmønstring, og at nesten halvparten av alle elever i grunnskolen går på kulturskolen som har eksistert i 35 år. Det er skikkelig imponerende.

Med all den flotte naturen er Sørfold forståelig nok også en nasjonalparkkommune, med villmarksparken Rago som en av våre eldste og med den nye Sjunkhatten nasjonalpark som har fått betegnelsen «barnas nasjonalpark». Alt sammen vitner om en veldig bevisst holdning til barn og unges oppvekstmiljø i dette lokalsamfunnet.

Kommunevåpenet deres symboliserer at Sørfold er en kraftkommune. Vi kommer til å passere viktige Elkem Salten senere i dag. Dere kan være stolte over at bedriften mottok «I vinden-prisen» i fjor, for sterk involvering i lokalsamfunnet og et aktivt forhold til forskning og studenter. Også dette bekrefter vårt inntrykk av et lokalsamfunn i aktiv utvikling med en spennende framtid.

Vi ser begge fram til resten av dagen her i Sørfold, og kanskje Kronprinsessen kommer til å ta del i garnfarging. Vi setter virkelig pris på alle som har vært med å gjøre den så innholdsrik som den har blitt.

Takk for meg!

 

09.09.2014

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook