Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Nordland: Tale i Værøy

H.K.H. Kronprinsens tale i Værøy kommune under Kronprinsparets fylkestur til Nordland 9. - 11. september 2014.

Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære alle sammen,

Vi er nå godt i gang med fylkesbesøket vårt i Nordland, og er utrolig glade for å komme hit til Værøy. I går hadde vi en flott dag i Steigen og Sørfold. Værøy er et spesielt sted. Vi gleder oss til å bli bedre kjent her.

Som mange små samfunn i nord, er Værøy en fiskeriavhengig kommune. Når nærmere 50 % av den yrkesaktive befolkningen arbeider i fiskerinæringen, enten på sjøen eller i industrien på land, sier det mye om muligheter og ressurser. Det er godt å vite at det er en sterk gründerånd her også innenfor andre næringer – som produksjon av sjokolade!

Torsk og sild er de viktigste fiskeslagene for samfunnet på Værøy. Etterpå skal vi få være med og vrake tørrfisk hos Lofoten Viking. Det at Venezia er vennskapskommunen til Værøy, forteller om et nært forhold – og at italienerne er godt fornøyd med tørrfisken herfra.

Jeg har alltid vært fascinert av at denne råvaren danner en så viktig basis i det sør-europeiske kjøkken. At italienske, spanske og portugisiske kokker serverer bacalao – alle på hvert sitt vis, etter hver sin oppskrift, basert på fisk fanget og tørket i Lofoten. Antakelig finnes det like mange oppskrifter på bacalao som det finnes kokker som lager den, både på restauranter og hjemme på eget kjøkken.

Jeg er blitt fortalt at det fra Værøy eksporteres fisk til en verdi av nærmere 1 million kroner pr. innbygger. Det er imponerende, men samtidig illustrerer det hvor avhengig vi er av at internasjonal handel fungerer.

7. august innførte Russland importforbud mot de fleste matvarer fra Norge, USA, EU og Australia. Norge er verdens nest største sjømateksportør, og vi vil selvsagt merke at vårt største marked etter EU stenger grensene for våre varer. Konsekvensene vil sannsynligvis være størst for sildenæringen, og importforbudet rammet Værøy umiddelbart. Det var trist å lese i avisen at Lofoten Viking har stoppet sildeproduksjonen sin på grunn av forbudet. Resultatet er at 40 personer ble permittert. Dette er ett tegn på at verden stadig blir mindre, og at vi i Norge påvirkes av storpolitiske forhold og konflikter ute i verden.

Jeg håper og tror at dere vil finne alternative markeder til silden som var tiltenkt det russiske markedet - og det er dere i gang med allerede - og at det om ikke så lenge vil bli produksjon av sild her i Værøy igjen. Men ikke minst håper jeg at det snart vil komme til en løsning på den store konflikten som ligger bak, og som er grunnen til at normal handel med Russland for tiden er satt på vent.

For en stund siden så jeg et utrolig fint tv-program der Per Fugelli besøkte Værøy og Røst, som han har hatt så sterkt forhold til i 40 år. Han sa blant annet noe sånn som at: «Her ute kjenner jeg på en helt annen måte enn i byen at vi dypest sett er i slekt med alt levende rundt oss. Med naturen, med fisken, med blomstene, med elementene.» Det kan jeg kjenne meg igjen i når jeg kommer ut hit.

Det er veldig fint å være her. Vi gleder oss til resten av besøket – og til å se mer av det Værøy har å by på.

Takk for meg.

 

10.09.2014

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook