Hopp til hovedinnhold

Åpningen av Kuben

H.K.H. Kronprinsessens tale under åpningen av kulturbygget Kuben - Aust-Agder kulturhistoriske senter - i Arendal 19. november 2014.

I Halldis Moren Vesaas’ dikt Å vere i livet skriver hun: 

«Og den som er rik vil ha seg
eit hus som er såleis bygt
at alle som høyrer til huset
kjenner det godt og trygt,
og såleis at framande gjerne 
kjem innom dørene der 
og aukar den rikdom som finst der før
med alt det dei sjølve er»

__

Fylkesmann, 
ordfører, 
kjære alle sammen!

I 2008 var jeg i London på en designutstilling og så tegningene til dette bygget - på kontoret til David Chipperfield med norske Div.A. arkitekter. Sammen har de tegnet Kuben. Og jeg tror ikke jeg er alene om å synes at bygget har blitt usedvanlig vakkert. Kuben har blitt det landemerket folk har ønsket seg og lyser opp mot sørlandshimmelen.

Jeg synes det er prisverdig at stat, fylke og kommuner valgte å bruke ressurser på særegen arkitektur da man skulle bygge nytt arkivbygg her i Arendal. Og bygget er enda et eksempel på at norske arkitekter virkelig er i verdensklasse. Begge agderfylkene har nå nye bygg det er stor grunn til å være stolt av. At biblioteket i Vennesla skulle bli verdenskjent var det vel kanskje ingen som hadde trodd og kanskje aller minst vi som er oppvokst i Kristiansand…

Det er viktig å satse på framtiden og gjennom disse signalbyggene gjør vi nettopp det.

Men, for å forstå hvem vi er, trenger vi også kunnskap om hvem vi var, og hvor vi kommer fra. Vår felles hukommelse forvaltes blant annet av museer og arkiver. Og som en av Norges eldste museums- og arkivinstitusjoner tar dere godt vare på fortiden. Kuben skal legge til rette for noe av det viktigste: Formidling av historie og historier. Jeg håper huset kommer til å bli en skattkiste full av levd liv.  Kuben skal bygge bro fra fortid, til nåtid og videre til framtiden. Og så håper jeg at det blir et godt og trygt hus sånn at alle som hører til her kjenner seg godt hjemme. Og ikke minst at de legger igjen noe av sin egen forståelse og sin egen sjel i møte med vår alles felles historie.

Og med dette vil jeg gjerne erklære Kuben for offisielt åpnet!

 

19.11.2014

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook