Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Finnmark: Tale i Kjøllefjord

H.M. Kongens tale i Kjøllefjord – Lebesby kommune - under Kongeparets fylkestur til Finnmark 16. - 18. juni 2015.

Fylkesmann,
ordfører,
kjære alle sammen.

Det er en storslagen opplevelse å seile langs finnmarkskysten, og innseilingen hit til Kjøllefjord med den flotte finnkirka og den mektige naturen er intet unntak. Dere er heldige som bor med en slik natur rett utenfor stuedøren. Vi nordmenn elsker å være ute. Det skal vi fortsette med, og lære nye generasjoner å verdsette. Men da må vi alle også være med å beskytte naturen rundt oss.

Gode nærmiljøer oppstår ikke av seg selv, og her i kommunen er det et rikt kultur- og foreningsliv. Det har blitt oss fortalt at det er mer enn 3000 medlemmer i de lokale lag og foreninger, det er jo nesten tre ganger innbyggertallet. Da er det mange som er med på mye!
Dronningen og jeg fikk også med oss at årets Frivillighetspris i 2014 gikk hit til Lebesby, og ”De ville bak fjellet”. Vi synes mottoet til dyfjordingene: ”Gjør det du kan, der du er, med det du har” er noe som vi alle kan ta med oss i vårt daglige virke. De frivillige og ildsjelene er ofte bærebjelken i lokalsamfunnene, og vi setter pris på den innsatsen dere gjør.

Vi har også fått høre om det nye skiskytteranlegget ved Kordelvann, i tilknytning til lysløypa. Med et hus bygd på dugnad av både løpere, foreldre og besteforeldre, forstår jeg at man i Lebesby kan gå en aktiv alderdom i møte. Men det er ikke bare dugnadsarbeid som aktiviserer den eldre delen av befolkningen her. I mange år har Fleskegruppa hatt treninger i Kjøllefjord idrettshall. Og her har jeg hørt at de faste deltakerne er opp til 80 år. Kanskje det hadde vært noe for meg? En aktiv alderdom er for mange en lykkelig alderdom, og jeg tror det er godt å bli gammel i Lebesby.

Det er ikke vanskelig å forstå at trangen til å komme tilbake hit etter evakueringen var stor. Det oppstod raskt mye aktivitet basert på de rike fiskeressursene. I dag ser vi at det er de samme ressursene nå som den gang for 70 år siden, som bærer samfunnet. Lebesby kommune har hatt et stabilt folketall de senere årene. At det er vekst i fiskeflåten, vellykkede generasjonsskifter og dermed flere yngre fiskere, er svært gledelig. På vei opp hit fikk jeg også smake på veldig god kongekrabbe, som jeg forstår at dere leverer til eksklusive restauranter rundt om i verden.

Vi ser i havna her at kommunen har satset på fiskerinæringen. Det er bygget flere nye moloer, kaier og flytebryggeanlegg for å gi kystfiskerne gode driftsforhold. De store investeringene som er gjort i havna viser at dere har tro på fremtiden. Jeg skriver under på at “Det skjer mye bra i Lebesby”, og med disse ordene erklærer jeg Kjøllefjord Indre havn for åpnet.

Tusen takk for en flott velkomst, og for at vi har fått møte så mange av dere her i dag. Det er alltid en berikelse å møte vitale lokalsamfunn som har så mye å gi.
Nå gleder oss til fortsettelsen.

Mange takk.

 

17.06.2015

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook