Hopp til hovedinnhold

Norsk Fjellmuseum: Åpning av utstilling

H.K.H. Kronprinsens tale på Norsk Fjellmuseum ved åpningen av utstillingen "Over isen – funn frå isen viser veg" i Lom, 17. juni 2015.

Fylkesmann og ordfører,
Kjære alle sammen,

God morgen – utrolig fint å være tilbake igjen i Lom!

Fjellet har en helt spesiell plass i livet mitt. Jeg er veldig glad i å gå i fjellet – kanskje spesielt på ski om vinteren. Mette og jeg liker også veldig godt å ta med oss barna ut på tur, både på fottur og med ski på.

Fjellet og havet er på en måte natur på sitt beste. Det har kanskje noe med hvor nært man kommer elementene, og hvor liten man føler seg i møtet med omgivelsene. Derfor er vi heldige i Norge som har mye fjell – og som vi er flinke til å bruke.

Om det er arv eller miljø vet jeg ikke helt, men jeg tror nok at moren min har mye å gjøre med det at jeg er interessert i fjellet. Jeg tror nesten ikke det er ett fjell hun ikke har vært oppå. Hun er veldig glad i å gå på toppene, og som vi så tidligere her inne var det hun som for 23 år siden la ned grunnsteinen – i bunad – her oppe.

Fjellmuseet er en viktig institusjon som bidrar til å formidle kunnskap om fjellet. Fjellet har stor betydning for norsk kulturhistorie, og hvor kan man bedre formidle det enn nettopp her i Jotunheimen.

Jeg har hørt en del om denne skien som er 1300 år gammel og ble funnet i fjor. En veldig spennende oppdagelse, og jeg skjønner det er 2 000 andre spennende oppdagelser også.

Nå ser jeg fram til å se resten av utstillingen, og til å lære mer om hvordan bre-arkeologi kan vise vei i fjellet.

***

Med dette erklærer jeg utstillingen "Over isen – funn frå isen viser veg" for åpnet!

 

17.06.2015

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook