Hopp til hovedinnhold

Åpning av formidlingsstasjoner i Mímisbrunnr Klimapark

H.K.H. Kronprinsens tale ved åpningen av klima- og formidlingsstasjoner i Mímisbrunnr Klimapark den 17. juni 2015.

Hei alle sammen!

I år er det Friluftslivets år. Vi markerer det for å gi flest mulig eierskap til naturen gjennom masse ulike aktiviteter. Sånn håper vi å øke bevisstheten om natur og friluftsliv i hele Norge.

Det er mange gode grunner til å komme seg ut og bruke naturen. Friluftslivets år trekker frem "gode opplevelser, økt livskvalitet, en bedre helse og et rikere liv" som noen av de positive bieffektene. Det er jeg helt enig i. Men kanskje mest av alt minner gode opplevelser i naturen oss om at vi mennesker er en del av den og at vi har et ansvar for å ta vare på den.

Friluftsliv og klima henger tett sammen. Her i Mimisbrunnr Klimapark har dere virkelig skjønt dette, og kombinerer friluftsopplevelser og natur med forskning og formidling. Og kanskje viktigst av alt; både naturopplevelsene og klimakunnskapen blir gjort tilgjengelige for alle.

Her kan skoleklasser, studenter og besøkende komme og selv se hvordan klimaendringene forandrer naturen. Her kan vi få innblikk i de lange linjer i vår natur- og kulturhistorie, og forskere kan studere isbreer, snøfonner, vegetasjon og forhistoriske funn. Samtidig får alle en fin opplevelse av å være del av naturen.

Med navn fra den norrøne litteraturen kan Mímisbrunnr Klimapark virkelig kalles vår tids kunnskapskilde i Jotunheimen. Ny kunnskap om isens arkeologi, natur og klima formidles til alle på nye og spektakulære måter. At deler av parken nå også er universelt utformet med gangbane er fantastisk.

Jeg gleder meg til å ta turen innover i Klimaparken, for å få ny kunnskap og inspirasjon.

Tusen takk til Klima- og miljødepartementet som inviterte meg til å forestå denne åpningen av de nye formidlingsstasjonene.

Dermed erklærer jeg formidlingsstasjonene i Mímisbrunnr Klimapark for åpnet!

 

17.06.2015

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook