Hopp til hovedinnhold

Åpning av Kimen kulturhus

H.K.H. Kronprinsens tale ved åpningen av Kimen kulturhus, Stjørdal, 21. august 2015.

Kjære alle sammen!

Ordene er solstråler i ditt indre landskap.
Lyser mot deg fra mennesker du kjenner,
fra personer du aldri har møtt, fra verdener du ikke visste var til.

Kunnskapen kaster lys på dine muligheter.
Stråler mot deg med budskap om opplevelser,
berikelser og møter du aldri vil glemme.

Kunnskap. Ord. De er grenseløse, og skaper
engasjement og fellesskap uten grenser.

Det er veldig fint å være her i Stjørdal i dag, foran dette utrolig flotte huset! Det er mitt andre besøk i Nord-Trøndelag nå i sommermånedene og jeg skjønner jo at det er her dere skulle vært i sommer, for dere har jo fint vær hele tiden. Jeg tror det er nesten to år siden, ordfører, at du inviterte meg muntlig til å komme til denne åpningen. Så det er hyggelig at vi er her nå, og jeg vet at det er mange av dere som i lang tid har drømt om dette kulturhuset. Og nå står det altså her, klart til bruk. Det har blitt et praktbygg som skal favne bredt – og være et hus for alle.

Og dere har god grunn til å være skikkelig stolte. Jeg har allerede vært på en liten omvisning, møtt Kimens brukere og sett hva bygget inneholder: Bibliotek, kulturskole og fritidsklubb, kirke og kino, øvingsrom og konsertsaler. Det har blitt utrolig flott. Vi har fått smakebiter, og dere har mye å glede dere til - det blir en morsom kveld. Kimen er mulighetenes arena, og fra og med i dag starter stjørdalingene med å ta huset i bruk.

Kulturhuset er et ambisiøst prosjekt for Stjørdal. Og som ordføreren sa i sin tale, markerer dagen i dag ikke bare åpningen av et nytt kulturhus, men en ny era.

Kimen Kulturhus er bygd i stjørdalingen Ole Vigs ånd, og statuen utenfor rådhuset framstiller Ole Vig som såmannen av kunnskap. Og derfra kommer også navnet Kimen. Det er et godt navn, fordi kulturhuset skal være et kraftsenter der kulturen i regionen skal spire og gro – som kimen i et korn.

Såmannen Ole Vig så hvor viktig kunnskap og kultur er for samfunnsutviklingen. Nå er ringen på mange måter sluttet med det nye kulturhuset. Samtidig har dere fått de beste forutsetningene for å bringe hans arbeid videre.

«Engasjement og fellesskap uten grenser». Det er avslutningen på det diktet jeg leste innledningsvis av en annen stjørdaling, Torbjørn Foss. Engasjement og fellesskap uten grenser er også valgt som visjonen for Kimen. Kultur bringer folk sammen på tvers av generasjoner, nasjonalitet og tro. Og der folk møtes, vil ny forståelse og nye ideer oppstå.

Jeg håper at kulturhuset vil være kimen til kunnskap og opplevelser som engasjerer og berører mange i generasjoner fremover.

Gratulerer med dagen!

Men dette erklærer jeg Kimen Kulturhus for åpnet.

 

21.08.2015

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook