Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Akershus: Tale i Oppegård

H.K.H. Kronprinsens tale i Kolbotn i Oppegård kommune under Kronprinsparets fylkestur til Akershus 15. - 17. september 2015.

Fylkesmann,
ordfører,
hei alle sammen,

Så hyggelig å være sammen med dere her på Kolbotn. 

Oppegård er den andre kommunen vi besøker på fylkesturen vår i Akershus. Den er kanskje fylkets minste, sånn rent geografisk, men den rommer masse. Det har vi sett nå, og jeg må si det er veldig gøy å være med å reise i Norge når vi får se kulturlivet på nært hold sånn som vi får muligheten til her nå. Også i den store bredden fra drillkorps til band til musikaler.

Litt tidligere i dag, på Tårnåsen skole, ble Friluftslivets år grundig markert. Mette og jeg setter stor pris på å være ute i naturen. Sammen med elever og folk fra frivillig sektor i kommunen fikk vi med oss både gapahuk, natursti og litt forskjellige smakebiter av mat.

Og så var det en sånn geocache! Er det noen av dere barna som har vært med å lete etter en sånn geocache ...? 
Vi fikk litt hjelp i dag - vi fant den ikke helt selv - men det var mange der som skulle drive med det etter at vi dro. Dette er jo litt som høyteknologisk orientering, og jeg må innrømme at orientering ikke er min sterkeste disiplin. Da jeg var i forsvaret, på Sjøkrigsskolen, hadde vi en orienteringstest, og da jeg kom tilbake drev de andre med sluttet orden. For da hadde de ventet en 20 minutters tid...

Vi har også rukket å besøke en ganske så kul bedrift: Kulinaris. En bedrift som lager is - verdens beste iskrem – made in Kolbotn. Dette hårete målet passer bra for Marius, som startet alt sammen. Han drev jo den bittelille pizzakiosken som heter ”Pamparius” – og det ble også en sang i  Turboneger som hadde ”the Age of Pamparius”. Jeg tror det var en link der, var det ikke det? Hvertfall skiftet Marius skiftet beite, og startet å lage iskrem sammen med et par andre. Vi fikk muligheten til å smake på den i dag, og den var ordentlig bra.

Når Kronprinsessen og jeg reiser rundt i Norge, møter vi ofte lokalt næringsliv. Møtene gjør oss optimistiske – selv om vi vet at vi står foran tider hvor det blir en del omstillinger. Mange er urolige for hva som skjer med arbeidsplassene deres, og det lokale næringslivet sier noe om folks optimisme og pågangsmot. Her i Oppegård har vi truffet flere; Gazellevinner Skye Consulting, inspirasjonsbedriften Skaperstedet og folk fra Sjødalstrand Gård. De kommer fra ulike bransjer, men alle representerer folk med initiativ og entusiasme.

Entusiasme var det også masse av da vi besøkte aktivitetsparken Pyramiden. Vi hadde hørt om den, men syntes at det var utrolig gøy å se. Det er blitt et ordentlig bra anlegg! Og det var fint å snakke med mange av dem som bruker det til daglig og også høre hvor flinke de var blitt - om det var på rullebrett eller sparkesykkel eller hva. Og det gir jo også de som kanskje er litt på siden av den mest organiserte idretten noe å drive med.

I år er Oppegård 100 år, gratulerer med 100-årsdagen, og det ser ut til at det blir en bra feiring. Det er tydelig at dere har gått sammen om å skape dette jubileet. At det i stor grad er frivillige i lag og foreninger som står bak, gjør at dere styrker fellesskapet og identiteten, og skaper gode møteplasser.

Og så har dere en veldig fin profil på jubileet, som også ordføreren nevnte: #etstedåelske. Det er jo ikke så veldig norsk å snakke om å elske sånn i tide og utide, men det gir oss en god mulighet til å tenke over hvorfor man liker å bo der man bor – og å dele dette med noen andre.

Takk for alt dere har vist oss, av de kulturelle innslagene og i kommunen forøvrig, og at dere gjorde besøket vårt her i Oppegård så fint.

 

15.09.2015

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook