Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Akershus: Tale i Nannestad

H.K.H. Kronprinsessens tale på Nannestad videregående skole under Kronprinsparets fylkestur i Akershus 15. - 17. september 2015.

Fylkesmann,
ordfører,
kjære alle sammen.


Tusen takk for den varme velkomsten vi har fått her i Nannestad.
Da denne skolen åpnet i 2004 var Romerikes Blad her for å dekke første skoledag. I avisa stod det:
«På en så ny skole har man selvsagt en egen skolerestaurant for kokkeelevene. Og allmennfagelever sier det er dritbra.» Kronprinsen og jeg er helt enige. Dette er virkelig en fantastisk skole dere har, med et rikt tilbud til elevene. Jeg forstår godt at andelen som gjennomfører utdanningen sin her er langt over gjennomsnittet.

Jeg har inntrykk av at dere som bor her i Nannestad kan litt av hvert om mat. Vi har blitt fortalt at elevene ved Nannestad ungdomsskole får jobbe på Hegli gård i fire uker i løpet av skoletiden, og lære hvordan maten til slutt ender opp på tallerkenen. Når 86 prosent av kommunen er skog- og jordbruksareal er det nok mange i Norge som kunne lært av dere hvordan vi planter, vedlikeholder, høster og foredler. Vi som lever i dag må ta valg som bidrar til å ta vare på jorda vår, og skal vi klare det må vi ha kunnskap om økologi, naturvern og bærekraftig drift. Den kunnskapen har dere her i Nannestad.

Med så mye uberørt natur har dere også en unik tilgang på gode friluftsopplevelser. Mil etter mil med velpreparerte skiløyper på Romeriksåsen og på Nordåsen tiltrekker seg skiløpere fra hele Østlandet. I tillegg til en stor innsats fra frivillige, viser dette at her bor det rause og engasjerte grunneiere. Gode lokalmiljø oppstår ikke av seg selv, og i Nannestad er det helt tydelig at dere ikke redde for å ta i et tak.

I Familiens Hus var vi vitne til dette i dag da vi fikk besøke Sesam-gruppa. Her har rundt ti sanitetskvinner tatt initiativ til å ta varmt i mot kvinner med minoritetsbakgrunn. Vi kan alle forsøke å sette oss inn i utfordringene det fører med seg å flytte til et annet land – langt borte fra alt det vi har kjært. Derfor er det godt med møteplasser som dette, hvor det tas opp temaer som bidrar til at nye nannestadsokninger blir kjent med landet vårt. Når vi snakker sammen styrkes samholdet og følelsen av tilhørighet, og det er viktig for å trives på et nytt sted.

Dette er særlig relevant i dag, når det kommer mange flyktninger til Norge som har krav på beskyttelse. Da er grunnlaget som er lagt i lokalsamfunnene viktig for at vi skal kunne ta i mot de som kommer på en god måte. Sesam-gruppa er ett eksempel på hvor viktig dette er for Norge - at ildsjelene er her for å bygge et inkluderende samfunn.

Tidligere i dag fikk vi gleden av å møte noen ungdomsskolegutter som jobber som ”lekeressurser” i barnehagen. Den innsatsen og kunnskapen som utøves av barnehageansatte hver eneste dag har en enorm betydning for barna våre. Med disse guttene som kollegaer blir nok ”Verdens fineste yrke” enda finere i årene som kommer. Men først skal dere kanskje få gleden av å bli kjent med dem her på Nannestad videregående skole.

Kronprinsen og jeg setter stor pris på å få møte så mange av dere her i dag. Tusen takk for det spennende programmet dere har laget for oss. Dere har virkelig god grunn til å være stolt av å bo i Nannestad.

 

16.09.2015

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook