Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Akershus: Tale i Gjerdrum

H.K.H. Kronprinsens tale på Gjerdrum ungdomsskole under Kronprinsparets fylkestur til Akershus 15. - 17. september 2015.

Fylkesmann,
ordfører,
kjære alle sammen!

Så utrolig hyggelig å være sammen med dere her på Gjerdrum i dag. Takk til dere i Sprudlekoret - dere var knallflinke!

Noen ganger når vi er på fylkestur, så er det av og til det er ekstra gøy. Og sånn var det i dag da vi kom til Flis og fjøl her borte, som er en elevbedrift. Jeg tror noen av dem går på skolen her.
Der lager de ulike produkter - vi fikk se både fuglemateinnstallasjoner og elger og litt forskjellig som man kunne bruke. Og det var veldig gøy, for det sto også i sammenheng med det vi har gjort før på turen. Vi har vært på innovasjonscamp på en annen skole, og det å ta disse elevbedriftene et hakk videre og faktisk fortsette med det etterpå, er det veldig gøy når noen får til.

Så da var det Anders, Håkon, Espen og Jan Åge som viste oss alt det som de holdt på med, og det var bra å se at det var masse entusiasme og ståpåvilje hos de gutta. De fikk jo også en pris fra Språkrådet for navnet sitt - Flis og fjøl. Det er et bra navn, så det skjønner jeg godt.

Jeg må også nevne bestefaren til Anders, som heter Gudmund. Han fikk Gjerdrumprisen i 2012, og det var også fint. Det er viktig å ha med noen voksne på laget også, som kan bidra med efaring og kunnskap.

Etter det stoppet vi på et jorde, og der var Gunnbjørn, som er bonden som driver med land-art og blant annet har laget kommunevåpenet. Det er flere her som lager land-art i kommunen - jeg vet det - ordføreren har jo farget sauene sine ... Gunnbjørn har også laget Skrik på jordet sitt. Vi så noen bilder av det - utrolig kult.

Nå er det sånn at land-art er en ny kunstform for meg. Det er ikke en kunstform jeg er så godt kjent med. Men det var gøy å se hva de får til. Utrolig imponerende. Og jeg tror det også er uttrykk for at man er glad i bygda, at det er fint å være her og et godt miljø.

Kanskje er det noe av det som gjør at Gjerdrum vokser og er blant de kommunene som har høyest prosentvis økning i folketallet de siste 20 årene. Det er kanskje ikke bare beliggenheten. Gjerdrum har utviklet seg fra å være en typisk jordbrukskommune til å bli mer en pendlerkommune. Mange flytter hit – særlig barnefamilier.

Og de som har barn, de kan i hvert fall glede seg til å sende barna på en utrolig fin ungdomsskole. Trives dere her? ... Det er fint.
Jeg skjønner godt at den fikk Statens Byggeskikkpris i 2010. Når dere har gode omgivelser, er det kanskje lettere å gi litt ekstra. Det virker hvert fall sånn etter å ha opplevd teatret deres her inne, og spist mat i kantinen, laget av Mjølkerampa. Og det tenker jeg er en god idé - å ha en tiltaksbedrift som står for maten på skolen.

Det er utrolig fint her i Gjerdrum, og dere har mange muligheter til å drive med aktiv fritid. Mange kaller Gjerdrum for dugnadsbygda, og frivilligheten blomster her – blant annet takket være ildsjelene. Det gleder vi oss til å oppleve nå snart. Kronprinsessen og jeg håper å få snakket litt mer med noen av dere.

Også må jeg også si at det var veldig gøy å være med på konkurransen etterpå. Vi fikk være med på kahoot-konkurranse her inne, og jeg ble revet helt med. Dessverre tror jeg trakk ned laget litt, for han var mye flinkere enn meg han jeg var sammen med. Men det var hvertfall morsomt å se hvordan det fungerte.

Tusen takk for at dere har tatt så godt imot oss her i kommunen. Vi gleder oss til resten av besøket. Takk for oppmerksomheten.

 

16.09.2015

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook