Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Akershus: Tale i Nittedal

H.K.H. Kronprinsens tale på Aas gård i Nittedal kommune under Kronprinsparets fylkestur i Akershus 15. - 17. september 2015.

Fylkesmann,
ordfører,
kjære alle sammen!

Så fint det er å være her i Hakadal – i Nittedal! Og så utrolig flinke dere var – vi må nesten gi skuespillerne og musikerne en ekstra applaus. Og så er ikke været helt optimalt ...

Fortellingen om fyrstikkarbeiderne i Fyr og flamme var en skikkelig musikalsk opplevelse — og vi ble tatt med inn i historien fra det øyeblikket vi kom inn på gårdsplassen. Takk også til vertskapet, familien Fearnley, for at vi fikk lov til å komme på besøk.

Ved Sørli skole hadde vi også en annen fin musikalsk opplevelse da vi møtte de 60 unge fiolinistene i Slattum Bulls. Under entusiastisk ledelse av Berit Cardas har barneskoleelevene lært seg å spille fiolin og synge. Her var det mye spilleglede da de framførte en god, gammel DumDum-slager. Kultur er en viktig del av et samfunn. Det er lett å forstå at dette også gjelder her i Nittedal. At dere nå har startet byggingen av nytt kulturhus, betyr at dere ønsker å satse enda mer på kulturen. Vi heier på dere, og ønsker lykke til med prosjektet.

Det er også tydelig at barn og unge er viktige bidragsytere i nittedalssamfunnet. På Sørli skole hadde Kronprinsessen og jeg en fin samtale med 13-åringen Nora Strütt. Nora er med i Barn og unges kommunestyre, og en av de mange engasjerte ungdommene som jobber målbevisst for at Nittedal skal være et godt sted å vokse opp. Hun holdt en profesjonell redegjørelse om hva de jobber med i Barn og unges kommunestyre – på vegne av de andre som også var til stede.

Vi fikk også høre om Prosjekt takknemlighet. Dette er et opplegg der ungdommer som av en eller annen grunn har et forhold til utekontakten, samler inn penger og bidrar til at utsatte barn i Ungarn får komme på sommerleir. Gjennom prosjektet får de vært med på å gjennomføre arbeidet fra begynnelse til slutt, men får også muligheten til å bli kjent med en annen kultur og utfordringene til unge der.

Ofte er det ikke så mye som skal til for å skape endring. Det fikk vi se da vi besøkte Miljøhuset Gnisten – en vekstbedrift som driver med blant annet gjenvinning, redesign, kantinedrift og bruktbutikk. Det var en bra gjeng med engasjerte, positive og humørfylte ansatte! Med litt bistand og tilrettelagt arbeid har de fått en jobb å gå til, og en mulighet for å bidra. Dette er jo positivt – ikke bare for dem som jobber der, men også for alle som bor i Nittedal – og alle som er på besøk.

Det var ganske vanskelig å få med seg Mette ut av den bruktbutikken – men vi klarte det til slutt.  

Gnisten er en del av kommunens grønne profil. For oss som er glad i naturen og opptatt av å ta vare på den, har det vært fint å se at dere får dette til. Vi hilste også på alles skihelt Bente Skari og NIL-klubben ved lavvoen i skogen ved Sørli skole: Idrettsklubben har gjort noe med frafallet fra SFO – som blant annet skyldtes at mange unge satt inne foran pc-en etter skoletid. Noe som også er kjent for oss ute i Asker. I dag er hele 140 barn med i NIL-klubben, hvor de får allsidig fysisk aktivitet og får oppleve glede, lek og fysisk mestring og blir glad i å bruke naturen. Og de var ute - uansett vær! Barna på Sørli skole kan jo bokstavelig talt gå rett ut av døra og inn i skogen. Og det passer jo bra i kommunen der storbyen møter Marka.

Da er fylkesturen vår dessverre over for i år. Vi sitter igjen med gode inntrykk fra de seks kommunene vi har besøkt i Akershus: Natur og kultur, næringsliv og utdanning, frivillighet og skaperkraft. Vi er takknemlige for at vi fikk treffe så mange flinke folk – som bryr seg om hjemstedet sitt, og som er opptatt av å skape en framtid der de bor. Tusen takk for at vi ble tatt så godt imot på alle stedene vi besøkte. Takk til alle som har stått på for å gjøre turen vår så innholdsrik som den ble. Og en spesiell takk til alle dere i Nittedal for den flotte mottakelsen vi fikk hos dere.

 

17.09.2015

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Relaterte lenker