Hopp til hovedinnhold

SIKT: Hilsen til frokostmøte

H.K.H. Kronprinsens hilsen til frokostmøtet i Bergen under SIKTs første dag, Grand selskapslokaler, 26. oktober 2015.

God morgen alle sammen
Jeg får begynne med å gratulere dere og Brann med opprykk til tippeligaen!

Det er fint å være her i dag, med så mange engasjerte unge mennesker. Energien og engasjementet i denne byen og regionen er helt spesielt.

Jeg har selv vært ung i Bergen og har mange gode minner herfra. Det begynner å bli noen år siden, og mye er forandret. Men den storslåtte naturen, den spennende musikkscenen og ikke minst de hyggelige bergenserne er her fortsatt.

Og dette arrangementet i regi av Bergen Næringsråd viser også at det satses på de unge i denne byen. For et fint opplegg dere har laget her i dag. Takk til alle som har stått på.

Grunnen til at jeg er i Bergen, er at vi skal gjennomføre SIKT 2015 her – i dag og i morgen. SIKT er en konferanse der vi ønsker å skape en møteplass for unge talent og ledere. SIKT handler om faglig påfyll, men også om å utløse engasjement, og være en arena for nytenking og fordomsfri diskusjon.

Vi er så glade for at vi kan ha den tredje SIKT-konferansen her i Bergen. På tide vil mange her kanskje si… Vi er veldig glade for det gode samarbeidet med Universitetet og med lokalt næringsliv – og Bergen Næringsråd, som entusiastisk har ønsket oss velkommen.

Tema for SIKT 2015 er ledelse. Etter at vi har diskutert «Norge etter oljen» og «Innovasjon og entreprenørskap» de to foregående år, er det i år naturlig å fokusere på hvordan morgendagens ledere skal ta Norge gjennom de omstillingene som nå kommer. Og nettopp her på Vestlandet og i Bergen vil dere være i sentrum, [eller rettere sagt i front] av denne utviklingen.

Hordaland og Vestlandet står for en stor del av verdiskapingen i Norge. Ressursene i havet har alltid spilt en sentral rolle her, og olje og gass, maritim- og marin virksomhet, sjømat- og leverandørindustri er sentrale næringer i denne regionen. Og alt dette vil også være viktig fremover. Men i tillegg til de store og tradisjonsrike selskapene i Bergen, er det mye annet som rører seg. Spennende og innovative gründerbedrifter vokser fram, som Vizrt og – selvfølgelig, når vi er i Bergen – Norwegian Rain. Disse er eksempler på at det er gode muligheter for å utvikle også nye, spennende, internasjonalt konkurransedyktige virksomheter i Bergen.

Dere som er her i dag – fra U37, YoungFish, YoungFinance og YoungShip og et knippe studenter, er de som skal ta Bergen, Vestlandet og Norge inn i framtiden. Da vil nok også ressursene i havet være helt sentrale, men kanskje på noen andre områder enn i dag? Havet er så fullt av muligheter.

Og det er mulighetene vi må fokusere på. Norge er inne i en utfordrende tid, både for enkeltmennesker og næringer, der omstilling vil bli nødvendig. Og vi ser at det er mye kraft og energi som følge av disse pågående endringene, som også gir store muligheter.

Her i Bergen står dere godt rustet, og ett av fortrinnene deres er at dere er grunnleggende utadvendte. Bergensere ser mot vest, mot havet, og der ser dere ikke bare naturressurser, men også en dør til verden. Bergen har i hundrevis av år vært globale og internasjonale og Tyskland har for mange vært en med naturlig handelspartner enn Oslo-regionen. Det er nettopp den holdningen som trengs når markedene og mulighetene er globale.  I tillegg har dere ledende forskningsmiljø og utdanningsinstitusjoner som forvalter de menneskelige ressursene en god måte i regionene. Handelshøyskolen, Universitetet i Bergen og Høyskolen i Bergen leverer forskning og utdanning på høyt internasjonalt nivå innen blant annet økonomi og administrasjon, klima og ingeniørfag.

Og jeg tror det er nettopp hvordan vi tar vare på de unge som vil være avgjørende for hvordan vi i Norge klarer oss fremover. Så vi må sikre at alle får anledning til å få bidratt med sine ressurser best mulig.

Vi må forvalte talentene våre på en god måte, de som skal finne opp, starte opp, fornye, lede eller lage det vil skal leve av i framtiden.

Vi må satse på de som faller utenfor så de kan komme tilbake i skole og jobb så vi får ut det positive potensialet deres. 

Vi å satse på bredden

Takk for meg.

26.10.2015

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook