Hopp til hovedinnhold

Flerkulturelt gjestebud på Slottet: Velkomsthilsen

H.M. Kongens velkomst under flerkulturelt gjestebud - et møte i tro og livssyn - på Det kongelige slott.

Kjære alle sammen,
Hjertelig velkommen til oss, velkommen til gjestebud på Slottet.

Dere utgjør et slags Norge i miniatyr. Når Dronningen og jeg reiser rundt i landet, opplever vi dagens kulturelle og religiøse mangfold på nært hold: Gjennom mat, kultur og gjennom samtaler med mennesker som har røtter i andre deler av verden.

Da tenker vi: Dette er Norge. Dette er Norge anno 2015. Og nettopp dét er spennende: Den norske identiteten, sammensetningen av nordmenn, er i stadig endring.

For et og et halvt år siden inviterte Dronningen og jeg lederforumet i Samarbeidsrådet for tro- og livssynssamfunn til en samtale her på Slottet. Det ga oss nye perspektiver og inspirerte oss til å arrangere dette gjestebudet – i samarbeid med STL.

Over hele verden, innen alle kulturer og religioner, under alle slags livsvilkår, lever vi mennesker med noen sterke fellestrekk som gjør at vi kan gjenkjenne oss selv i hverandre:

Vi har alle håp og drømmer, gleder og bekymringer. Vi har ønsker for barna og barnebarna våre. Vi har behov for felleskap med andre. Dette er det spesielt viktig å huske på i disse dager når flyktninger strømmer til Europa, også til Norge – i håp om et bedre liv. Vi trenger mat for kroppen og næring til sjelen – som musikk og andre kunstneriske uttrykk. Mange av oss har også en tro som kommer til uttrykk gjennom en religion.

Dronningen og jeg er opptatt av at vi i Norge skal leve godt sammen og se ulikhet som en ressurs. Vi tror på møter mellom mennesker. Vi tror at hvis vi åpner oss for hverandre, vil vi oppdage at likhetene er større enn forskjellene mellom oss. Vi tror at hvis vi blir kjent med hverandres kultur og religion, kan se det verdifulle andre har å bidra med.

Gjennom alt dette kan vi lære å leve enda bedre sammen i det norske samfunn. For samfunnet vårt, det er ikke noe abstrakt. Det er alle menneskene som bor her. Det er oss.

Jeg håper at vi får en hyggelig stund sammen – og igjen: Hjertelig velkommen!

 

20.10.2015

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook