Hopp til hovedinnhold

Yrkesmesse i Stranda

H.K.H. Kronprinsens tale ved åpningen av yrkesmesse i Stranda kommune, Storfjord kulturhus, 28. januar 2016.

Kjære alle sammen!

Jeg synes det er veldig hyggelig å være her på Stranda! Jeg har hatt en super dag. Som ordføreren nevnte, fikk jeg til og med fått prøvd meg litt på ski. Dere er heldige som det anlegget rett i nærheten - utrolig fine områder. Jeg har også vært på besøk hos en av Norges største matprodusenter og sett på hvordan dere lager pizza. Det var interessant og imponerende. 

Men som ordføreren også nevnte, er hovedgrunnen til at jeg er her denne yrkesmessen. Og det er fordi jeg mener at det er viktig å motivere ungdom til å ta yrkesfag, og koblingen mellom næringsliv og de som er i utdanning er utrolig viktig. Her får dere muligheten til å se hva som kan være i andre enden av utdanningen deres. 

Da jeg var her på fylkesbesøk sammen med Mette i 2012, fikk vi smake på veldig god mat som elever på kokkelinja ved Stranda videregående hadde gjort klart til oss. Og det går jo rett til kjernen av hvorfor vi er samlet her nå: Norge trenger mennesker som kan lage mat, som kan bygge hus og som kan ta vare på oss når vi blir gamle. For å få til det, trenger vi mange som har lyst til å ta yrkesfaglig utdannelse.

Årets NHO konferanse handlet mye om dette. NHO anslår at Norge i 2030 vil mangle 90 000 fagarbeidere hvis utviklingen fortsetter som nå.

Derfor er det mange gode grunner til å ta yrkesfag:

  • Yrkesfag er en ganske sikker vei til jobb. 
  • Yrkesfaglig utdanning representerer 165 ulike yrkesretninger, så det kan være gode muligheter for å finne noe du selv kan trives med.

Der jeg jobber til daglig - på Slottet og på Skaugum - har vi 17 forskjellige yrkesfag representert: Gartnere og kokker, snekkere, sjåfører, møbeltapetserere, renholdere, servitører, trebeskjærere og syere – bare for å nevne noen. Vi i Kongefamilien kunne ikke gjort jobben vår på en skikkelig måte hvis det ikke var for alle de som hjalp oss i organisasjonen vår.

Flere gode grunner til å ta yrkesfag:

  • Yrkesfaglig utdanning gir også unike muligheter til å starte egen virksomhet.
  • Og er man heldig – som her i Storfjord – er det også stor interesse i det lokale næringslivet for la unge prøve seg ved å tilby lærlingeplass. Jeg vet mange er flinke til det. Men det er jo en utfordring å få nok bedrifter til å tilby lærlingeplasser slik at mange får prøvd seg, så det får være utfordringen til næringslivet her i dag: Still opp med lærlingeplasser!

Jeg tror det er store konkurransefortrinn for dere som vil ta fagbrev eller være fagutdannet i årene som kommer. Det er stor tilstrømning til Norge i dag av arbeidskraft fra utlandet – kanskje spesielt innen byggevirksomhet, restaurantbransjen og innen helse og omsorg. Dette er arbeidskraft vi i stor grad trenger, men mange mangler relevant utdannelse, og i hvert fall språkkunnskaper og kompetanse på norsk regelverk. Da er det viktig at det er noen i arbeidslivet som har nettopp det, og derfor er det veldig viktig med fagutdannelse fra Norge.

Dette handler om Norges framtid. For å skape et sterkt Norge for fremtiden, trenger vi at alle som kan er villig til å ta utdannelse og bidra i felleskapet.

Så for alle dere som er unge her nå og vurderer hva dere skal gjøre: Dette handler om deg. Om hver enkelt av dere. Dere bør velge med hodet - hva er det smart å gjøre - men også med hjertet:  Hva tror du at du vil trives med?

Det er jo slik at ikke alle er gode på ren teori, og ikke alle er veldig gode på å gjøre ting med hendene - å skape og bygge. Men alle har noe de er gode på, og alle har anlegg som de kan utvikle og bli gode på.

110 000 unge i Norge i dag går verken på skolen eller er i arbeid, og en tredjedel faller fra videregående skole. Dette er dårlig samfunnsøkonomi. Det er ubrukte ressurser både for den enkelte og for Norge. Vi ønsker å ikke gå glipp av et eneste menneske i dette landet som er i stand til å bidra. Klarer vi å utnytte våre menneskelige ressurser, kommer det til å gå skikkelig bra med Norge også i framtiden!

Derfor er yrkesmesser som dette viktig, og her på Stranda gjør dere det på en fin måte: Et eksempel til etterlevelse. 

Med dette erklærer jeg lokal yrkesmesse 2016 for åpnet!

 

 

28.01.2016

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook