Hopp til hovedinnhold

Safer Internet Day 2016

H.K.H. Kronprinsens tale under åpningen av konferansen Safer Internet Day 2016, Oslo 9. februar 2016.

Kjære alle sammen!

Sosiale medier er fantastiske. De gjør at vi lettere og raske kan dele informasjon med mange. De gjør at mennesker som ikke er så komfortable med muntlig formidling lettere kan uttrykke tanker og følelser. De gjør det enklere å holde kontakt med mange flere enn vi ellers hadde klart - både gamle studiekamerater og andre man måtte ønske - og helt uavhengig av geografi. De gjør det enklere å utprøve og uttrykke både identitet og kanskje også utvikle kreativiteten vår.    

Sosiale medier er del av framtiden enten vi vil eller ei. De har kommet for å bli og i stadig nye former. Ungdom i vår del av verden i dag vet egentlig ikke om et liv uten. Men som alle goder, har denne også en bakside. Bra verktøy krever riktig håndtering for at de skal funke som vi ønsker. Og ikke alle har lært seg – eller er spesielt interessert i – å bruke dette verktøyet til beste for seg selv, for andre, og for samfunnet.

Sosiale medier er som sagt fantastiske – men ikke for alle. Og ikke alltid.

De positive kvalitetene har sine motstykker. Det vil si at disse mediene også – som vi vet – kan brukes til å ekskludere, til å mobbe, til å uttrykke hets og spre rykter, til å sette andre i dårlig lys og kanskje også blottlegge seg selv for mye.

Det skjer noe med oss når vi ikke møter dem vi kommuniserer med ansikt til ansikt. Det kan bringe ut noe av det som ikke er så bra i oss. Vi mister noe av ansvarsfølelsen for ytringene våre, og man slipper ubehaget ved å møte andres reaksjon ansikt til ansikt. Dypest sett, fra et evolusjonsståsted, tror jeg at vi ikke er programmert for å kommunisere på denne måten. Derfor trenger vi trening, for det er ikke helt naturgitt.

Vi må jobbe sammen for å redusere de negative effektene og styrke de positive. Og den koden tror jeg vi dessverre ikke har knekt helt. Vi famler oss fram, og derfor er det fullsatte saler når foreldre inviteres til møter om hvordan å håndtere barnas liv på sosiale medier. Det kjenner jeg meg igjen i – den følelsen av å miste litt kontroll – en følelse foreldre sikkert har hatt til alle tider – men som sosiale medier forsterker. Vi vet rett og slett ikke helt hvordan vi skal håndtere det.

Men nettopp derfor er det så bra med dere og konferanser som denne, og at dere samles her. Vi trenger bredt samarbeid – mellom ungdom og aktører innen kommunikasjon, organisasjonsliv og myndigheter. Da kan vi få til noe bra. Og vet vi at det er håp – for veldig mye i dette feltet handler jo om sunn fornuft, om det å tenke seg litt om og «bruke hue».

Rett og slett det å være grei.

Med dette erklærer jeg konferansen Safer Internet Day 2016 for åpnet. 

Lykke til!

09.02.2016

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Relaterte lenker