Hopp til hovedinnhold

Statsbesøk til Italia: Tale under gallamiddagen

H.M. Kongens tale ved gallamiddagen i Roma under Kongeparets statsbesøk til Italia 6. - 8. april 2016.

Deres Eksellense Den italienske republikks president,
Mine damer og herrer,

Dronningen og jeg har sett frem til statsbesøket. Vi minnes med glede vårt besøk til Italia i 2001, og vi takker for den varme mottagelsen vi også denne gangen har fått.

Forbindelsene mellom våre land er meget gode.  Italia er et av nordmenns kjæreste, mest ettertraktede feriemål. Italia forbinder vi med alt som godt er: Flott natur, nydelig mat og vin, stor litteratur, film og billedkunst, udødelig musikk – og høy kvalitet. En tid tilbake ble den Oscarprisbelønnede italienske filmen "Den store skjønnheten" (La grande bellezza) vist på norske kinoer. Jeg vet om mennesker som gikk og så den flere ganger. Den formidler noe om livets uendelig mange fasetter – som bare italienere kan beskrive det. 

Som nasjoner samarbeider Italia og Norge på mange viktige arenaer.

Vi arbeider sammen for internasjonal stabilitet og sikkerhet. Vi er grunnleggermedlemmer i NATO, vi samarbeider i Det europeiske økonomiske samarbeidsområde, i FN og andre internasjonale organer.

Uløste konflikter globalt og i Europas og Italias nærområder understreker betydningen av samarbeid og solidaritet.

Jeg vil løfte frem Italias betydelige innsats i Middelhavet. Italias viktige tilstedeværelse på havet har bidratt til å redde mange liv. Jeg gir min honnør til de italienske mannskapene som sammen med mannskaper fra andre land, også Norge, daglig står i krevende redningsoppdrag.

Vårt handelssamarbeid går langt tilbake i tid. Norsk eksport av tørrfisk til Italia strekker seg tilbake til middelalderen. Det er gledelig at den norske tørrfisken fra Lofoten, som første norske matvare, har oppnådd status som en beskyttet betegnelse i EU. Italia vet jeg allerede har en lang rekke matvarer på denne listen!  

Men det går langt videre enn fisk: En rekke norske bedrifter har etablert seg i Italia, og potensialet for å videreutvikle vårt samarbeid er stort. Senere denne uke vil jeg åpne et seminar der norske og italienske bedrifter kan knytte ytterligere kontakter for samarbeid på energiområdet.

I år er det 90 år siden den første overfarten over Nordpolen med luftskipet «Norge», et samarbeid mellom Umberto Nobile og Roald Amundsen. Dette var den aller første flygningen fra Europa til Amerika, en hendelse som fikk mye oppmerksomhet i samtiden. Norsk-italiensk forskning og samarbeid om arktiske spørsmål blomstrer i dag - med røtter i historien. De mange berøringspunktene vitner om det. Neste år vil verdens mest avanserte polare forskningsfartøy ferdigstilles i La Spezia. Skipet "Kronprins Haakon" er bygget for ekspedisjoner i islagte farvann og vil bidra til internasjonal klimaforskning.

Et meget synlig uttrykk for nære forbindelser er det brede kultursamarbeidet. Dronningen og jeg ser frem til å møte norske designere og kunsthåndverkere som i Milano får vise frem sine arbeider internasjonalt.

Gjennom århundrer har norske musikere, forfattere og billedkunstnere hentet inspirasjon i Italia. Det sies at Henrik Ibsen hadde sine lykkeligste år her. Det var i Italia han skrev flere av sine kjente skuespill. I en tale han holdt i København i 1898 fortalte han dette om sitt første møte med landet deres:

«Jeg reiste nedover, gjennom Tyskland, Østerrike, og kom gjennom Alpene. Over de høye fjellene hengte skyene som store, mørke forheng, og inn under disse kjørte vi gjennom tunellen og befant oss plutselig ved Mira Mara. Der åpenbarte Sydens skjønnhet seg plutselig for meg med et forunderlig lyst skjær, skinnende som hvit marmor – og preget hele min senere produksjon.»

Dronningen og jeg vil takke for anledningen til å besøke deres land og hovedstad, med all sin geografiske og kulturelle skjønnhet.

Herr President, kjære gjester,

Med felles forankring i verdier, interesser og allianse ønsker jeg at det utbringes en skål for Den italienske republikks president, for det italienske folk og for vennskapet mellom våre to land.

 

06.04.2016

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Italias statsminister, Matteo Renzi, tar i mot Kongeparet under et høytidelig seremoni utenfor Palazzo Chigi. Foto: Palazzo Chigi.