Hopp til hovedinnhold

Norsk Bremuseum 25 år

H.K.H. Kronprinsens hilsen under folkefesten i anledning Bremuseet i Fjærlands 25-årsjubileum.

Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære alle sammen!

Det er utrolig fint å være her sammen med dere i dag. Det kunne vel ikke vært en bedre dag for  å velge å dra akkurat hit. Jeg tror også man må lete lenge etter et lokalsamfunn hvor innbyggerne har så mye kunnskap om klima som her i Fjærland – og hvor klima preger samfunnet og livsløpet helt fra barnehagen.

Det er utrolig fint å være her 25 år etter at moren min åpnet Bremuseet. Jeg har hørt veldig mye om museet fra moren min. Museet har vært viktig for Fjærland, jeg tror nok at dere alle føler dere har en liten del i jubileet her i dag. Så gratulerer med dagen – alle sammen!

Jeg er nokså sikker på at mange av dere som er barn og unge vet mer om klimaendringene enn de fleste voksne. I dag fikk jeg høre om Grønn skole som er på gang, og om at dere i Gloppen kommune jobber for at klima, miljø og bærekraftig utvikling skal være et tema gjennom hele skolegangen fra barnehagen og oppover. Og til høsten starter første kullet opp på masterstudiet i Climate Change Management.

Det er utrolig bra, og det er viktig. For det holder ikke bare at forskningsmiljøene sitter med masse kunnskap. Det er viktig at de kan mye, men i tillegg må kunnskapen vi trenger for å gjøre de rette tingene eies av alle som former samfunnet. Og da ikke bare de vi vanligvis tenker på, som tar beslutninger, men alle : Barn, ungdom, og folk innen alle bransjer.

For å få dette til, må forskningen formidles på sånn måte at alle kan lære noe. Og her i Fjærland har dere spredt kunnskap og forskning gjennom 25 år, og gjør det på en veldig fin måte.

Det er imponerende at et lite sted klarer å markere seg så sterkt internasjonalt – i kraft av å kunne tilby vakker natur, solid kunnskap, et levende forskningsmiljø, fengende formidling og Sverre Fehns verdenskjente arkitektur.

Jeg er helt sikker på at både Kronprinsessen og datteren vår Ingrid gjerne skulle vært sammen med meg her i dag. Ingrid er Miljøagent, og er veldig engasjert, og Mette har nylig studert Grønn Vekst på BI, og er ivrig deltaker i Miljøgruppa på Slottet. Men vi får heller komme tilbake en annen gang.


Takk til dere alle for en spennende dag her i Fjærland! Jeg gleder meg til resten av dagen – til å besøke museet, til klimaseminar, og til å være sammen med dere.

Igjen – gratulerer med 25-årsjubileet! Lykke til med de neste 100 årene – i en tid hvor museets formidling blir stadig viktigere for oss mennesker og kloden vår.     

Takk for meg.

 

 

 

03.06.2016

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook