Hopp til hovedinnhold

Grimstad bys 200-årsjubileum

H.K.H. Kronprinsens tale ved markeringen av Grimstad bys 200-årsjubileum 6. juni 2016.

Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære alle sammen, 

Så utrolig fint det er å være her! Vi har fått lov til å komme tilbake til det fantastiske forskningssenteret Grimstad Campus, som Kronprinsessen åpnet da vi var her for seks år siden.

Den norske befolkningen blir stadig eldre. Nå ser det ikke sånn ut når jeg ser utover på dere, men når vi ser på statistikken, er det sånn i snitt. Her i Grimstad tar man framtidsutfordringene på alvor, gjennom utvikling av avansert teknologi til bruk i helse- og omsorgsarbeidet. Det har vi sett fine eksempler på, både på universitetet og på omsorgssenteret som vi besøkte tidligere i dag.

I det hele tatt er det mye som handler om omsorg i denne vakre sørlandsbyen vi i dag markerer 200-årsjubileet til:

Omsorg for eldre. Omsorg for hverdagstryggheten til alle dere som bor her – som kunstverket Ruten skal være en påminnelse om. Og omsorg for nye innflyttere fra andre land.

Grimstad har nemlig nylig fått bosetningsprisen for sin store innsats med å bosette flyktninger. En av grunnene til at Grimstad fikk denne prisen, som Imdi deler ut årlig, var at byen ser det som et samfunnsansvar å bosette flyktninger. Denne holdningen er resultatet av et mangeårig sterkt og godt integreringsarbeid som dere fortjener ros for. Gratulerer.

Noe annet viktig jeg har lagt merke til, er at mennesker som deltar på introduksjonskurs her i Grimstad, kommer ut på en arbeidsplass for å praktisere språket som del av kurset. Resultatet er at mange flere enn landsgjennomsnittet begynner i jobb eller med utdanning etter at kurset er avsluttet. Det er med andre ord mye å lære av dere her i Grimstad!

Men så har jo også Grimstad internasjonale røtter tilbake til 1500-tallet – med skipsfart, handel og fiske, som vi så på Sjøfartsmuseet nå for et lite øyeblikk siden. Det gjør samtidig byen til et særnorsk sted – bygget på norske tradisjoner, på naturressursene som har livnært generasjoner, på den åpenheten mot verden som har kjennetegnet mange norske kystsamfunn gjennom flere hundre år.

I tillegg er Grimstad en by for framtiden – for forskningen som pågår her vil påvirke livene til kommende generasjoner.

Nå hørte vi nettopp Ruben Östlund snakke om kunstverket Ruten som minner oss om hva slags samfunn vi egentlig ønsker oss: Et samfunn der alle kan føle seg trygge, der alle blir behandlet med verdighet – og hvor vi bryr oss når vi ser at noen trenger hjelp.

Det er et fint ønske å gå inn i byens 201. år med. Og noe hver enkelt som bor her kan bidra til å oppfylle.

Gratulerer med dagen – alle sammen!

 

 

06.06.2016

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook