Hopp til hovedinnhold

Bjørnsonfestivalen 2016

H.K.H. Kronprinsens tale ved åpningen av Bjørnsonfestivalen 7. september 2016.

Fylkesmann,
Ordfører
Kjære festivaldeltakere
Molde
Bjørnsonfestivalen

"Et menneske skal dømmes ikke etter hva det har feilet, men etter hva det har nådd; ikke etter hva det tror, men etter dets vilje til godt og sant", skrev Bjørnstjerne Bjørnson i teaterstykket Leonarda i 1879.

Jeg tror dette er minst like viktig i dag som den gang. Og jeg er veldig glad for å være her på feiringen av denne festivalen som bærer Bjørnsons navn og viderefører hans engasjement.

De fleste nordmenns forhold til Bjørnstjerne Bjørnson er kanskje først og fremst gjennom nasjonalsangen vår som vi alle kan- eller i hvert fall ett vers av. Men for sin samtid og for alle som har lest det han skrev og sa er han ikke bare en av våre største diktere; men også en verdensborger, en samfunnskritiker og en menneskerettighetsforkjemper:

Omsorgen hans for de svake i samfunnet var oppriktig.
Solidariteten hans med undertrykte mennesker kjente ingen landegrenser.
Og kampen hans for ytringsfrihet, religiøs toleranse og likestilling var ustoppelig.

Jeg tenker at vi alle kunne vært litt mer som Bjørnstjerne Bjørnson: Omsorgsfulle, solidariske og ustoppelige i arbeidet for et bedre samfunn.

Derfor er det så fint at vi har denne festivalen som i hans ånd minner oss om at kampen for menneskerettigheter må kjempes av oss alle, og på ulike måter- for eksempel gjennom kunst og litteraturen.

Gratulerer med 25-årsdagen! Gratulerer til grunnlegger Knut Ødegård, festivalsjef Johild Kosberg Bredin og alle ildsjeler og frivillige som har sørget for at festivalen har blitt den viktige møteplassen den er.

I 25 år har Bjørnsonfestivalen fremmet interessen for litteratur og skrivekunst. Festivalen samler hvert år noen av de viktigste norske og internasjonale forfatterne i vår samtid.   

I 25 år har Bjørnsonfestivalen vært en endringsaktør. Festivalen var en viktig pådriver for at Molde skulle bli med i nettverket av fribyer for forfulgte forfattere. Siden 2005 har byen, mye takket være flere av dere som er her i dag, vært en trygg havn for forfattere som er drevet på flukt for noe de har skrevet.

I 25 år har Bjørnsonfestivalen satt søkelys på noen av de viktigste utfordringene verden står overfor. For eksempel i valget av årets festivalutstilling, som jeg fikk se tidligere i dag. Utstillingen «To my children» der den kurdiske kunstneren Shwan Dler Qaradakis bruker sin egen flyktning- og familiebakgrunn til å ta opp komplekse spørsmål knyttet til migrasjon, identitet og tilhørighet.

Utstillingen er laget som en personlig fortelling til kunstnerens egne barn. Et sterkt grep som fikk meg til å reflektere over hva slags samfunn vi ønsker å gi videre til barna våre.

Jeg tror vi alle kan spille en rolle i å sørge for at vi hver dag skaper et varmt, trygt og åpent samfunn. Der vi ikke dømmer hverandre etter hva vi tror eller feil vi begår, men etter hva vi har oppnådd og hverandres vilje til godt og sant.

Med dette erklærer jeg Bjørnsonfestivalen 2016 for åpnet.

 

 

07.09.2016

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook