Hopp til hovedinnhold

Natur og Ungdom 50 år

H.K.H. Kronprinsens gratulasjonshilsen til Natur og Ungdom i anledning deres 50-årsjubileum, Parkteateret i Oslo, april 2017.

Ordfører,
Kjære Natur og Ungdom,
Kjære alle sammen,
Gratulerer med dagen!

Jeg tenkte jeg skulle begynne med et spørsmål. Vet dere hva man får ut hvis man tar den kronologiske historien til Natur og Ungdom inn i en ordsky? Hvilket ord kommer ut på topp da? Olje, nei. Det er ikke det. Andre forslag. Aksjon - helt riktig. Aksjon er det som kommer høyest opp. Vi hadde en del moro med det på kontoret hos oss. Og det ble veldig tydelig ved innledningen her. Det ble sagt en god del ganger. Aksjon er et av de mest sentrale ordene når historien om Natur og Ungdom skal fortelles.  

Gjennom 50 år har NU vært en utålmodig, modig og prinsippfast forsvarer av naturen. Dere er og har gjennom alle disse årene vært en pådriver og et korrektiv som har vært viktig for der vi er i dag.  

Mange av oss forbinder Natur og Ungdom med god, nødvendig – og for noen sikkert også irriterende – protest. Og ofte overrasker dere:

For eksempel for 16 år siden var Mette og jeg var på vår aller første offisielle reise i Norge. Vi tok toget fra Oslo til Lillehammer, og da fikk vi meldinger om at det var en demonstrasjon på perrongen i Lillehammer. Der hadde Natur og Ungdom Hedmark og Oppland stilt opp. Da vi kom fram, stod det på plakatene: «Det er KONGE å ta toget!»

Den hadde vi ikke sett komme…!

Jeg er sikker på at Natur og Ungdom vil leve godt også i mange år framover – både dessverre og heldigvis.

Dessverre fordi vi fortsatt – og med økt styrke – vil trenge at noen kjemper betingelsesløst for miljøet. Noen som både har ork, mot, kunnskap og utholdenhet til å stå på.

Og heldigvis fordi vi ser at en oppvoksende generasjon både er mer engasjement for – og har mer kunnskap om - miljøspørsmål enn det tidligere generasjoner har hatt.

I sommer hadde vi et ønsketre i Slottsparken der folk kunne skrive ønsker for framtidens Norge og for verden. Utrolig mange av de barna som skrev ønskene sine hadde som tema å ta vare på jorden vår. Så det er nok bra med rekrutteringsgrunnlag for NU også i årene framover.

Så til slutt: Det ligger ikke i stillingsbeskrivelsen å oppfordre til eller selv gjennomføre sivil ulydighet, så det skal jeg ikke gå inn på. Men jeg vil be dere om å stå på videre og ikke gi dere!

Dere har god grunn til å være stolt av det viktige arbeidet deres.

Lykke til – og igjen: Gratulerer med jubileet!

 

 

 

22.04.2017

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Relaterte lenker